Receptek



Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények
Hozzávalók
kb. 16 adaghoz
Tésztához
- 100 ml tej
- 450 g búzaliszt
- 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
- 80 g porcukor
- 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
- 1 csapott teáskanál só
- 250 g túró
- 1 tojás (közepes méretű)
- 100 g aszalt vörös áfonya
Ezenkívül
- 2 evőkanál tej
- kb. 2 evőkanál mandulaforgács
Karácsonyi vajhoz
- 250 g lágy vaj
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
- 50 g porcukor
- 1 csipet só
Elkészítés
Előkészítés
A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés
A tejet felmelegítjük. A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A vörös áfonya kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony majd legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. Hozzáadjuk a vörös áfonyát. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg duplájára nő. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és hengerré formázzuk. A hengert 16 egyenlő darabra vágjuk, a szeleteket előbb golyóvá, majd hosszúkás cipóvá formázzuk. Három-négy cipót a tepsi közepébe egymás felé helyezünk, ez lesz a fenyő törzse. A többi cipót a törzs mindkét oldalához ferdén illesztjük. A tésztát lefedjük, és újra pihentetjük, amíg láthatóan megnő. A cipókat a tejjel megkenjük és mandulaforgáccsal hintjük. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc
Sütés után a süteményt sütőrácson hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint porcukorral hintjük.
Vaj:
Valamennyi hozzávalót egy keverőedénybe öntjük és konyhai robotgéppel (habverő) kezdetben alacsony, majd legmagasabb fokozaton simára keverjük. Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.
Javaslatok, alternatív elkészítés
A kalács tésztája jól fagyasztható. Miután a tészta felengedett, kb. 5 percig süssük elő.
A karácsonyi vajat adagonként le lehet fagyasztani, majd a szükség szerinti mennyiséget felengedni.