Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Adventi koszorú kelt tésztából

Liza137 receptje https://www.sutnijo.hu/profil/12265-liza137
Elkészítési nehézség: Nehéz
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

Hozzávalók a kelt tésztához

  • 8 dkg élesztő
  • 5 dl langyos tej
  • 1 csipet cukor
  • 1 kg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
  • 1 csipet só
  • 1 egész tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 16 dkg margarin

Hozzávalók a töltelékhez

  • 7 dkg porcukor
  • 1 egész tojás
  • 2 tojásfehérje
  • 2 evőkanál méz
  • 20 dkg őrölt mandula
  • 2 evőkanál mandulalikőr
  • 2 közepes méretű alma
  • A mandula helyett szoktam készíteni diós vagy mákos töltelékkel is. Ilyenkor 12 - 15 dkg marcipánt használok fel, amit a diós illetve mákos töltelékbe beledolgozok.
Liza137 Liza137 receptje

Elkészítés

Előkészítés

A marcipánmassza elkészítése
Áztassunk be meleg vízbe 5 dkg mandulát, majd húzzuk le a barna héját, és egy napig szárítsuk.
Másnap daráljuk nagyon finomra - legjobb, ha kávéőrlőt használunk erre a célra -, és dolgozzuk össze a 7 dkg porcukorral, valamint annyi tojásfehérjével, hogy nagyon sűrű, de még képlékeny anyagot kapjunk.

A tészta elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben elmorzsoljuk, és csipet cukrot adva hozzá, 5 - 10 percig meleg helyen kelni hagyjuk.
Ezután tegyük a tálba a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást és a tojásfehérjét, a felengedett margarint, majd öntsük hozzá a tejes élesztőt. Dolgozzuk össze az anyagokat, és meleg helyen, letakarva kelesszük a tésztát a kétszeresére.
A töltelék elkészítése:
Morzsoljuk össze a marcipánmasszát, öntsük hozzá a tojást, és turmixoljuk simára. A turmixolás közben lassanként adjuk a töltelékhez a mézet, a mandulát (vagy őrölt diót vagy darált mákot), a likőrt és a feldarabolt almát.
Összeállítás és sütés:
A tésztát még egyszer dagasszuk át (a díszítéshez tegyünk félre egy keveset belőle), majd nyújtsuk ki kb. 70 cm x 40 cm nagyságú téglalappá.
Kenjük rá a tölteléket, hosszanti oldaláról sodorjuk fel, és koszorú formában helyezzük el a sütőlemezen. Tojássárgájával ecseteljük be.
A félretett tésztát nyújtsuk ki, szív és csillag alakú formákkal szaggassuk ki, majd a tojássárgájával ragasszuk rá a koszorúra.
Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük, majd 100 fokra mérsékelt tűznél 40 percig, tűpróbáig sütjük.

Tálalás

A gyertyatartókat tekerjük körül alufóliával, és a kihűlt tésztába óvatosan dugjuk bele.

Javaslatok, alternatív elkészítés

A koszorú teteje díszíthető szórócukorral is.
A fenti tészta - mennyiséget megfelezhetjük. A töltelékből 2 adagot készítünk, az egyiket őrölt dióval, a másikat darált mákkal. A tészta egyik feléből 3 rúd diós bejgli, a tészta másik feléből 3 rúd mákos bejgli készíthető.
Nálunk a család minden tagja addig kóstolgatja, hogy valóban finomra sikerült-e, hogy mire észreveszem, szinte alig marad valami az egy napi munkám eredményéből.
Ezzel, az általam sütött finomsággal kívánok Mindenkinek meghitt, boldog, békés karácsonyi ünnepeket, és sikerekben gazdag új esztendőt.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!