Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Mákos stollni

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Mákos stollni

50 dkg liszt
4 dkg élesztő vagy 1 csomag instant élesztő
10 dkg cukor
2 dl langyos tej
1 tojás
12,5 dkg puha margarin
csipet só
1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

20 dkg mák
1,5 dl tej
15 dkg cukor

A szóráshoz:

cukor

Kenéshez:

1 tojássárgája
rum aroma
vanília aroma (ízlés szerint a töltelékbe)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

Sütő tepsije a tűzhelynek papírral bélelve legyen.

Elkészítés

A lisztet öntsük a robotgép táljába, a közepén kialakított mélyedésbe szórjuk az élesztőt. Adjunk hozzá 1 ek. cukrot és a langyos tejnek a felét. Az egészet keverjük fel, hogy az élesztő folyékonnyá váljék. Ezt a kovászt lefedve hagyjuk kelni 30 percig. Azután adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót és a citromhéjat. Az összes hozzávalót addig dagasztjuk, míg a tészta szépen összeáll. Géppel 3 perc elég. Elválik simán az edény falától. 1 órát letakarva kelesztjük. Időközben daráljuk meg a mákot. A tejet öntsük egy edénybe, és miután felfőtt, szórjuk bele a mákot és az edényt vegyük le a tűzről. Hagyjuk a mákot 30 percig megduzzadni, majd keverjük hozzá a cukrot, és némi kekszmorzsát, ha szükséges. Rumaromát is keverhetünk bele, és vanília aromát is. (Elhagyható) Én tettem bele, és finomabb lett. Az eredeti recept nem írja. A deszkát lisztezzük, és 35x25 cm-esre nyújtsuk ki a tésztát. A két szélén osszuk el a máktölteléket, és a szélétől hajtsuk be és formázzunk stollnit belőle. Olyannak kell kinéznie, mint egy szempárnak.180 fokosra melegítsük fel a sütőt, 1/2 órát kelesszük, majd kenjük át tojássárgájával, és még kelesszük 10 percig. Ezután tegyük a sütőbe, és alsó-felső sütésen süssük 35 percig 165 fokon. Forrón porcukorral szórjuk meg, és ha kihűlt vágjuk fel hosszú szeletekre.

Tálalás

4 személyre bőven elég, finom puha marad sokáig is.

Tárolás

1 hétig is eláll letakerva.

Alternatív elkészítés

Az eredeti recept 1 kg lisztből készül, de a fele mennyiség is sok volt nekünk. Jókora nagy darab lesz belőle, ahogy a képen is látszik.
Mákos stollni Mákos stollni Mákos stollni

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
31 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
33 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!