Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Áfonyás kalács

MARCSULA receptje https://www.sutnijo.hu/profil/9097-marcsula
Áfonyás kalács
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

Tésztához

Ezenkívül

  • 2 evőkanál tej
  • kb. 2 evőkanál mandulaforgács

Karácsonyi vajhoz

MARCSULA MARCSULA receptje

Elkészítés

Előkészítés

A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.

A tejet felmelegítjük. A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A vörös áfonya kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony majd legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. Hozzáadjuk a vörös áfonyát. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg duplájára nő. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és hengerré formázzuk. A hengert 16 egyenlő darabra vágjuk, a szeleteket előbb golyóvá, majd hosszúkás cipóvá formázzuk. Három-négy cipót a tepsi közepébe egymás felé helyezünk, ez lesz a fenyő törzse. A többi cipót a törzs mindkét oldalához ferdén illesztjük. A tésztát lefedjük, és újra pihentetjük, amíg láthatóan megnő. A cipókat a tejjel megkenjük és mandulaforgáccsal hintjük. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt. Sütés után a süteményt sütőrácson hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint porcukorral hintjük.
Vaj:
Valamennyi hozzávalót egy keverőedénybe öntjük és konyhai robotgéppel (habverő) kezdetben alacsony, majd legmagasabb fokozaton simára keverjük. Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.

Javaslatok, alternatív elkészítés

A kalács tésztája jól fagyasztható. Miután a tészta felengedett, kb. 5 percig süssük elő.
Az adventi sütinaptár egyik receptje, nagyon finom.
A karácsonyi vajat adagonként le lehet fagyasztani, majd a szükség szerinti mennyiséget felengedni.
Karácsonyi vaj nélkül is nagyon finom.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató