Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Fahéjas kalász

veressandrea receptje https://www.sutnijo.hu/profil/3052-veressandrea
Fahéjas kalász
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

Tésztához

  • 55 dkg liszt
  • 0,5 kk. só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek. cukor
  • 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
  • 1 ek. méz
  • 5 dkg margarin
  • 1 egész tojás

Töltelékhez

  • 5 ek. cukor
  • 1 tk. fahéj

Tetejére

  • 1 nagyobb tojássárgája
veressandrea veressandrea receptje

Elkészítés

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek. cukorral.
A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a szobahőmérsékletű margarint, a tojást, a mézet, a vaníliát és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a cukrot elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk.
Vékonyra, kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
3 egyenlő széles csíkra vágjuk.
A csíkokat megkenjük olajjal.
A fahéjas töltelékkel megszórjuk a tésztákat, a szélénél hagyjunk kis szabad helyet.
Majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint a bejglit.
A szélét óvatosan a tészta oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk.
Ha túl hosszúak a rudak, netán nem férnek bele a tepsibe, akkor középen elvágva és a végeit betűrve kettévehetjük. (Én így tettem, mert a legnagyobb tepsibe sem fért bele a rúd.)
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kalászokat.
Egy tiszta, éles és belisztezett ollóval 45 fokos szögben 2 cm-ként bevágjuk a tésztát kb. 2/3 részig, de ne vágjuk át teljesen az aljáig.
Az egyik kalászkát fordítsuk jobbra, a másikat balra és így tovább.
Lekenjük őket tojás sárgájával.
Előmelegítjük a sütőt, addig is kelnek kicsit még a kalászok.
180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt szép barnára sütjük őket.

Tálalás

6 db kalász lett belőle.

Tárolás

Légmentesen elzárva sokáig puha marad.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!