Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Spenótos-fokhagymás csíkos kalács

veressandrea receptje https://www.sutnijo.hu/profil/3052-veressandrea
Spenótos-fokhagymás csíkos kalács
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Sós tészták
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sós tészták

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg rétesliszt
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 2 kk. só
  • 2 ek. margarin
  • 1 tojássárgája
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1,4 dl spenótpüré (ez megfelel egy 450 g-os fagyasztott püré 1/3-ának)
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj a forma kikenéséhez
  • 2 dkg margarin a lekenéshez
  • 2 ek. tej a lekenéshez
veressandrea veressandrea receptje

Elkészítés

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A liszteket egy tálba szitáljuk.
Beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a tojássárgáját, a sót, a margarint, belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat és alaposan kidagasztjuk.
A kidagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk.
Az egyikhez adjuk a spenótpürét.
Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, ezért még szórunk bele 5 evőkanál lisztet.
Jól összedolgozzuk.
Mindkét masszát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy nagyobb püspökkenyérformát (35*11*7,5 cm) kikenünk olajjal.
Mindkét tésztát, közel azonos méretre kinyújtjuk, a forma hosszához igazítva.
A világos tésztára tesszük a spenótosat, a nyújtófával kicsit egymásra simítjuk és szorosan feltekerjük.
Beletesszük a formába.
Meleg helyen további 45 percet kelesztjük.
Lekenjük olvasztott margarinnal.
Előmelegített sütőben 165 fokon 35 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és kb. 10 percre letakarjuk egy konyharuhával.
Óvatosan kiborítjuk a formából és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás

Egy nagyobb püspökkenyérformányi kalács (35*11*7,5 cm).

Tárolás

Légmentesen elzárva sokáig puha marad.

Javaslatok, alternatív elkészítés

A spenót és a fokhagyma íze nem túl intenzíven, de kellemesen érezhető ebben a finomságban.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató