Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Töltött ünnepi kalács

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

A tésztához:

380 g búzaliszt (BL55)
50 g porcukor
50 g vaj
1 csipet só
1 db tojás
120 ml tej (2,8%-os)
1 db citrom reszelt héja

A töltelékhez:

200 g meggy (mirelit, magozott)

A kenéshez:

1 db tojás
4 ek. tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

Kivajazunk vékonyan egy 24 cm átmérőjű csatos tortakarikát.
Az összes hozzávalót mérjük ki a dagasztó gép táljába úgy, hogy az élesztő a sóval és a cukorral közvetlenül ne érintkezzen, majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy nem tudunk sima felületet adni a tésztának, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagasszunk még a tésztába.
Ezután takarjuk le a tésztát nedves konyharuhával, és 30-50 perc alatt kelesszük duplájára.
Vékony liszten hosszúkás téglalapra (kb. 30x40 cm-re) nyújtjuk a tésztát, és vékonyan ecseteljük meg vízzel.
Egy nagy-lyukú reszelővel reszeljük rá a marcipánt, majd egyenletesen hintsük el rajta az alaposan lecsurgatott meggyet.
Szorosan feltekerjük a tésztát, majd csigává tekerjük, és a hajtással lefelé az előkészített tortaformába tesszük.
Ismét kb. 30-50 percen át kelesztjük a kalácsot, majd egész tojással megkenjük, és előmelegített 170 C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Közben egyszer kenjük át a kalácsot tejjel. Ha megsült, takarjuk le konyharuhával, és így hagyjuk kihűlni. Kivesszük a formából és kihűlés után szeleteljük.

Tárolás

Letakarva 1 hétig is puha marad.

Alternatív elkészítés

Igazi ünnepi finomság! Én valódi marcipánt használtam, ami nagyon jól dominál a sütiben, de nem reszeltem, hanem apró darabokra csipkedtem bele, mivel nagyon puha.
Töltött ünnepi kalács Töltött ünnepi kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!