Fahéjas napkalács
Hozzávalók
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés
Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a szoba hőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A cukrot és a fahéjat összekeverjük egy tálkában.
A megkelt tésztát 6 egyforma méretű darabra vesszük és gombócokat formálunk.
Ezeket egyesével nagy lapos tányér méretűre elnyújtjuk.
Egy kalácshoz 3 lapra lesz szükség.
Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és már érdemes ebben dolgozni a kaláccsal.
Beleterítünk egy tésztakorongot, megkenjük olajjal, megszórjuk kevéske fahéjas cukorral.
Ráfektetjük a következő lapot, ismét lekenjük olajjal, megszórjuk töltelékkel.
Végül rátesszük a harmadik tésztát.
Ezt érdemes kicsit nagyobbra nyújtani, hogy lelógjon oldalt kicsit a másik két lapot befedve.
Egy éles késsel elkezdjük sugárirányban átvágni a tésztát úgy, hogy a kalács szélénél kb. 2 cm-re nem metsszük át.
Majd megfogunk két egymás melletti „napsugarat” és hármat tekerünk rajtuk úgy, hogy szembe tekerjük a két tésztacsíkot, tehát a bal kezünkben lévőt jobbra tekerjük, a jobb kezünkben lévőt pedig balra.
Addig tekergetünk, amíg el nem fogynak a tészta csíkok.
Lekenjük tejjel elkevert tojás sárgával és hagyjuk még kb. 35-40 percet kelni.
Ezt megismételjük a maradék tésztával is.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Tálalás
Tárolás
Fahéjas napkalács
Hozzávalók
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a szoba hőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A cukrot és a fahéjat összekeverjük egy tálkában.
A megkelt tésztát 6 egyforma méretű darabra vesszük és gombócokat formálunk.
Ezeket egyesével nagy lapos tányér méretűre elnyújtjuk.
Egy kalácshoz 3 lapra lesz szükség.
Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és már érdemes ebben dolgozni a kaláccsal.
Beleterítünk egy tésztakorongot, megkenjük olajjal, megszórjuk kevéske fahéjas cukorral.
Ráfektetjük a következő lapot, ismét lekenjük olajjal, megszórjuk töltelékkel.
Végül rátesszük a harmadik tésztát.
Ezt érdemes kicsit nagyobbra nyújtani, hogy lelógjon oldalt kicsit a másik két lapot befedve.
Egy éles késsel elkezdjük sugárirányban átvágni a tésztát úgy, hogy a kalács szélénél kb. 2 cm-re nem metsszük át.
Majd megfogunk két egymás melletti „napsugarat” és hármat tekerünk rajtuk úgy, hogy szembe tekerjük a két tésztacsíkot, tehát a bal kezünkben lévőt jobbra tekerjük, a jobb kezünkben lévőt pedig balra.
Addig tekergetünk, amíg el nem fogynak a tészta csíkok.
Lekenjük tejjel elkevert tojás sárgával és hagyjuk még kb. 35-40 percet kelni.
Ezt megismételjük a maradék tésztával is.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Tálalás
Tárolás
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?