Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Almás-narancsos kalács

veruss74 receptje https://www.sutnijo.hu/profil/3750-veruss74
Almás-narancsos kalács
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

  • 60 dkg simaliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 tojássárgája (a kenéshez)
  • 3 dl langyos tej (ha lehet házi)
  • 3 evőkanál barna nádcukor
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1 evőkanál rum
  • 1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
  • pici só

A töltelékhez

  • a tészta feléhez elegendő
  • 5 db közepes alma
  • 1 db narancs
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 3 dkg vaj
veruss74 veruss74 receptje

Elkészítés

Elkészítés

Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk.
A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót. Összegyúrjuk közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól kidolgozzuk, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztjük. Mikor megkelt, kettévágjuk, és külön-külön megtöltjük a tésztákat a lent leírt módon.
Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágva negyedeljük, majd vékonyan felszeleteljük. A narancsot meghámozzuk, és a gerezdekről is leszedjük hártyás részeket, csak a narancs húsát használjuk fel.
Egy serpenyőbe vajat hevítünk, beletesszük a barna nádcukrot, rátesszük az almát és a narancsot és addig főzzük, míg sűrűvé nem válik. Ekkor hozzákeverjük a fahéjat és hagyjuk hűlni.
A tészta egyik felét ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk és a már kihűlt almatölteléket elsimítjuk rajta és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt őzgerinc formába tesszük, ruhával letakarva pihentetjük még 30 percig, majd a tetejét sütés előtt, tojássárgájával lekenjük.
A tészta másik felét is megtölthetjük, akár cukrozott mákkal, dióval, kakaóval, de fonott kalácsként is megsüthetjük.
Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Miután megsült, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Javaslatok, alternatív elkészítés

Ez egy nagyobb kalács tésztája, én ezt mindig elfelezem és két kisebb kalácsot sütök belőle, különböző töltelékkel. Hogy a formáját megtartsa, gyümölcskenyér, vagy őzgerinc formában sütöm meg őket. Általában, a tészta egyik felét megtöltve, a másik felét pedig sima, fonott kalácsként készítem.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!