Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Almás-narancsos kalács

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Almás-narancsos kalács

60 dkg simaliszt
3 dkg friss élesztő
2 tojássárgája
1 tojássárgája (a kenéshez)
3 dl langyos tej (ha lehet házi)
3 evőkanál barna nádcukor
4 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál rum
1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
pici só

A töltelékhez:

a tészta feléhez elegendő
5 db közepes alma
1 db narancs
10 dkg barna nádcukor
1 mokkáskanál fahéj
3 dkg vaj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk.
A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót. Összegyúrjuk közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól kidolgozzuk, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztjük. Mikor megkelt, kettévágjuk, és külön-külön megtöltjük a tésztákat a lent leírt módon.
Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágva negyedeljük, majd vékonyan felszeleteljük. A narancsot meghámozzuk, és a gerezdekről is leszedjük hártyás részeket, csak a narancs húsát használjuk fel.
Egy serpenyőbe vajat hevítünk, beletesszük a barna nádcukrot, rátesszük az almát és a narancsot és addig főzzük, míg sűrűvé nem válik. Ekkor hozzákeverjük a fahéjat és hagyjuk hűlni.
A tészta egyik felét ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk és a már kihűlt almatölteléket elsimítjuk rajta és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt őzgerinc formába tesszük, ruhával letakarva pihentetjük még 30 percig, majd a tetejét sütés előtt, tojássárgájával lekenjük.
A tészta másik felét is megtölthetjük, akár cukrozott mákkal, dióval, kakaóval, de fonott kalácsként is megsüthetjük.
Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Miután megsült, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Alternatív elkészítés

Ez egy nagyobb kalács tésztája, én ezt mindig elfelezem és két kisebb kalácsot sütök belőle, különböző töltelékkel. Hogy a formáját megtartsa, gyümölcskenyér, vagy őzgerinc formában sütöm meg őket. Általában, a tészta egyik felét megtöltve, a másik felét pedig sima, fonott kalácsként készítem.
Almás-narancsos kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!