Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Napraforgó kenyér

Nikol receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1967-nikol
Napraforgó kenyér
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Sós tészták
Másodlagos kategória: Kenyérfélék , Egyéb sós tészták

Hozzávalók

  • 30 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 1 ek. só ( csapott)
  • 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 1,5 dl tej (meleg)
  • 1 dl víz
  • 1 kk. méz
  • 0,5 dl napraforgó olaj

a tetejére

  • napraforgómag
  • olaj
Nikol Nikol receptje

Elkészítés

Elkészítés

A liszteket a sóval egy edénybe szitáljuk.
A meleg tejben elkeverjük az élesztőt és a mézet, majd felfuttatjuk (pár percig állni hagyjuk, ha habosodik a teteje jó)
A felfuttatott élesztős tejet a liszthez adjuk majd a vizet és az olajat is összekeverjük (ruganyos nem túl lágy tésztát kapunk) majd 6-8 percig dagasztjuk ( jól átgyúrjuk, míg sima nem lesz) Letakarva meleg helyen hagyjuk kelni a tésztát 1 órát.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és henger alakúra formázzuk. A hengert először elfelezzük az egyik felét 3 részre vágjuk, a másikat 4 részre. Kis gombócokat formázunk belőlük és hagyjuk fél órát pihenni.
Az első 3 gombócot kör alakúra kinyújtjuk akkorára, hogy a tepsiben elférjen ( kb. tányér méret) 2 lapot vékonyan leolajozunk és megszórjuk napraforgómaggal majd egymásra helyezzük, a harmadikkal befedjük és a tepsire tesszük. Éles késsel 8 cikkre vágjuk úgy, hogy a végeket egyben hagyjuk, majd a cikkeket kihajtogatjuk.
A következő 3 gombóccal hasonló módon járunk el, csak egy kicsivel kisebbre nyújtsuk, úgy hogy az előző tészta közepére férjen ( a széleit csúsztassuk az előző tészta alá) majd ezt is szeleteljük és hajtogassuk ki, figyeljünk, hogy vágásnál a kihajtás az előző szirmok közé essen) Az utolsó gombócot akkorára nyújtsuk, mint az üres középrész és illesszük be. Szórjuk meg napraforgómaggal. ( Ha fényesre szeretnénk, lekenhetjük tejjel vagy tojással) Fél órát meleg helyen kelesztjük.
200'C előmelegített sütőbe tesszük, majd visszavesszük a hőfokot 170'C és 25 - 30 perc alatt aranysárgára sütjük.

Tálalás

Kb. 16 szelet

Javaslatok, alternatív elkészítés

Ismételten a kenyér formája fogott meg (az interneten láttam) készülhet belőle kalács is akkor több méz és kevesebb só hozzáadásával készítsük a tésztát és a rétegzésnél az olaj helyett vajat használjunk ill. kakaót, mákot, diót, fahéjas cukrot :) lehet több sziromlapot is összerakni (3-4 soros) nekem most ennyire telt az időmből. Nagyon mutatós egy ünnepi asztalon akár édesen, akár sósan :D

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!