Napraforgó kenyér
Hozzávalók
Napraforgó kenyér
a tetejére:
Elkészítés
Elkészítés
A meleg tejben elkeverjük az élesztőt és a mézet, majd felfuttatjuk (pár percig állni hagyjuk, ha habosodik a teteje jó)
A felfuttatott élesztős tejet a liszthez adjuk majd a vizet és az olajat is összekeverjük (ruganyos nem túl lágy tésztát kapunk) majd 6-8 percig dagasztjuk ( jól átgyúrjuk, míg sima nem lesz) Letakarva meleg helyen hagyjuk kelni a tésztát 1 órát.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és henger alakúra formázzuk. A hengert először elfelezzük az egyik felét 3 részre vágjuk, a másikat 4 részre. Kis gombócokat formázunk belőlük és hagyjuk fél órát pihenni.
Az első 3 gombócot kör alakúra kinyújtjuk akkorára, hogy a tepsiben elférjen ( kb. tányér méret) 2 lapot vékonyan leolajozunk és megszórjuk napraforgómaggal majd egymásra helyezzük, a harmadikkal befedjük és a tepsire tesszük. Éles késsel 8 cikkre vágjuk úgy, hogy a végeket egyben hagyjuk, majd a cikkeket kihajtogatjuk.
A következő 3 gombóccal hasonló módon járunk el, csak egy kicsivel kisebbre nyújtsuk, úgy hogy az előző tészta közepére férjen ( a széleit csúsztassuk az előző tészta alá) majd ezt is szeleteljük és hajtogassuk ki, figyeljünk, hogy vágásnál a kihajtás az előző szirmok közé essen) Az utolsó gombócot akkorára nyújtsuk, mint az üres középrész és illesszük be. Szórjuk meg napraforgómaggal. ( Ha fényesre szeretnénk, lekenhetjük tejjel vagy tojással) Fél órát meleg helyen kelesztjük.
200'C előmelegített sütőbe tesszük, majd visszavesszük a hőfokot 170'C és 25 - 30 perc alatt aranysárgára sütjük.
Tálalás
Alternatív elkészítés
Napraforgó kenyér
Hozzávalók
Napraforgó kenyér
a tetejére:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A meleg tejben elkeverjük az élesztőt és a mézet, majd felfuttatjuk (pár percig állni hagyjuk, ha habosodik a teteje jó)
A felfuttatott élesztős tejet a liszthez adjuk majd a vizet és az olajat is összekeverjük (ruganyos nem túl lágy tésztát kapunk) majd 6-8 percig dagasztjuk ( jól átgyúrjuk, míg sima nem lesz) Letakarva meleg helyen hagyjuk kelni a tésztát 1 órát.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és henger alakúra formázzuk. A hengert először elfelezzük az egyik felét 3 részre vágjuk, a másikat 4 részre. Kis gombócokat formázunk belőlük és hagyjuk fél órát pihenni.
Az első 3 gombócot kör alakúra kinyújtjuk akkorára, hogy a tepsiben elférjen ( kb. tányér méret) 2 lapot vékonyan leolajozunk és megszórjuk napraforgómaggal majd egymásra helyezzük, a harmadikkal befedjük és a tepsire tesszük. Éles késsel 8 cikkre vágjuk úgy, hogy a végeket egyben hagyjuk, majd a cikkeket kihajtogatjuk.
A következő 3 gombóccal hasonló módon járunk el, csak egy kicsivel kisebbre nyújtsuk, úgy hogy az előző tészta közepére férjen ( a széleit csúsztassuk az előző tészta alá) majd ezt is szeleteljük és hajtogassuk ki, figyeljünk, hogy vágásnál a kihajtás az előző szirmok közé essen) Az utolsó gombócot akkorára nyújtsuk, mint az üres középrész és illesszük be. Szórjuk meg napraforgómaggal. ( Ha fényesre szeretnénk, lekenhetjük tejjel vagy tojással) Fél órát meleg helyen kelesztjük.
200'C előmelegített sütőbe tesszük, majd visszavesszük a hőfokot 170'C és 25 - 30 perc alatt aranysárgára sütjük.
Tálalás
Alternatív elkészítés
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?