Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Napraforgó kenyér

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Napraforgó kenyér

60 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
2,5 dl langyos tej
1,25 dl étolaj
2 db tojás
1 kk. kristálycukor
2 kk. só
4 dkg élesztő

Lekenéshez:

10 dkg olvasztott vaj
1 db tojássárgája
1 dl tej
napraforgómag a díszítéshez
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

1. Kevés tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk benne.
2. A lisztet, réteslisztet, sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, olajat, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.
3. Alaposan összedolgozzuk, amíg a tészta szép fényes és sima lesz. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
4. Finoman átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk. Az egyik részt konyharuha alatt pihentetjük, míg a másikat 5 egyenlő részre osztjuk.
5. Nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, erre kerül a napraforgó.
6. Az 5 tésztadarabból négyet egyenként kb. 22 cm átmérőjű körré nyújtjuk, egyenként a sütőpapírra és egymásra illesztve rakjuk, és mindegyik tetejét megkenjük olvasztott vajjal.
7. Az 5-dik darabot kicsit nagyobbra kb. 24 cm átmérőjű körré nyújtjuk, és úgy tesszük a többire, hogy a szélei körbe lelógjanak. Éles késsel 8 helyen bevágjuk úgy, hogy a szélétől 1 cm-re kezdődjön a vágás.
8. A kapott háromszögeket kihajtjuk, ezek lesznek a napraforgó külső szirmai.
9. A tészta félretett másik feléből a negyedét levágjuk, cipóvá formázzuk és pihentetjük.
10. A maradék 3/4 részét 5 egyenlő részre osztjuk. Az 5 részt kb. 18 cm átmérőjű körré nyújtjuk egyenként és ugyanúgy egymásra rakjuk, mint az előző 5 lapot.
11. Mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal. Az 5-dik részt kicsit nagyobbra kb. 20 cm átmérőjűre nyújtjuk, úgy tesszük a többi négyre, hogy a széle körbe lelógjon.
12. Ezt a tésztát a kihajtogatott szirmú tészta közepébe helyezzük.
13. Késsel ismét bevágjuk csillag alakba úgy, hogy a vágás már a kihajtogatott szirom közepénél kezdődjön.
14. A félre tett tészta gömböt a kihajtott szirmok közepébe helyezzük.
15. A tésztát átkenjük a tojássárga-tej keverékével, a közepét megszórjuk napraforgómaggal és sütjük.
Napraforgó kenyér Napraforgó kenyér Napraforgó kenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!