Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Házi kenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Házi kenyér

90 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
6 dl víz langyos
1 ek. só (csapott)
4 kávéskanál cukor
3 ek. olaj

Kenéshez:

1 db tojás
ízlés szerint magok a tetejére
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót, a cukrot. Ezeket kézzel kicsit átkeverjük. A fél csomag élesztőt egy kis pohárban, 1 dl (a langyosnál picit melegebb) vízben elkeverjük, hogy feloldódjon.
Ráöntjük a lisztre, majd hozzáöntünk még 5 dl langyos vizet, és hozzáadjuk az olajat. Elkezdjük összekeverni az anyagokat, és elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát. Dagasztás közben felvesz még 10-12 dkg lisztet. Amikor a tésztát megdagasztottuk, (kb. 10 perc) egyenletes lesz, nincsenek benne csomók, cipót formázunk belőle.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és meleg helyre tesszük keleszteni. Takarjuk be egy kisebb takaróval, törölközővel. 2 órán át hagyjuk kelni.
2 óra múlva pár mozdulattal átgyúrjuk, leeresztjük, így kimegy az élesztő által termelt gáz a tésztából.
Ismét visszatesszük 1 órát kelni. Ha ez megvan, ismét leeresztjük, és formára igazítjuk.
A formára igazított cipót a sütőlap közepére tesszük. A cipót egy enyhén benedvesített konyharuhával takarjuk le, de most csak 30 percig kelesszük. Amíg kel, addig felverünk 1 tojást a kenéshez, és begyújtjuk a sütőt, előmelegítjük. A kelesztés után megkenjük a felvert tojással, aki szereti megszórhatja magokkal, (szezámmag, napraforgó, lenmag) majd éles késsel kicsit bevágjuk.
180 fokon 50 perc alatt készre sütjük. Ha a felénél úgy érezzük, hogy gyorsabban sül a teteje, egy alufóliával takarjuk le. Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ha elkészült, rácsra tesszük hűlni, hogy szellőzni tudjon az alja is.

Tálalás

1,5 kg-os kenyér lesz belőle. Esetleg, ha kettő készül belőle, mint itt, akkor 2 db 75 dkg-os kenyér lesz belőle. Nekünk így jobban bejön, könnyebb szeletelni. :)

Tárolás

3 napig sikerül tesztelni, annál tovább nem szokott tartani, de addig nem morzsálódik, és nagyon finom friss, puha.
Házi kenyér Házi kenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!