Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Házi kenyér

negerne receptje https://www.sutnijo.hu/profil/7711-negerne
Házi kenyér
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Sós tészták
Másodlagos kategória: Kenyérfélék , Egyéb sós tészták

Hozzávalók

  • 90 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 6 dl víz langyos
  • 1 ek. só (csapott)
  • 4 kávéskanál cukor
  • 3 ek. olaj

Kenéshez

  • 1 db tojás
  • ízlés szerint magok a tetejére
negerne negerne receptje

Elkészítés

Elkészítés

Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót, a cukrot. Ezeket kézzel kicsit átkeverjük. A fél csomag élesztőt egy kis pohárban, 1 dl (a langyosnál picit melegebb) vízben elkeverjük, hogy feloldódjon.
Ráöntjük a lisztre, majd hozzáöntünk még 5 dl langyos vizet, és hozzáadjuk az olajat. Elkezdjük összekeverni az anyagokat, és elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát. Dagasztás közben felvesz még 10-12 dkg lisztet. Amikor a tésztát megdagasztottuk, (kb. 10 perc) egyenletes lesz, nincsenek benne csomók, cipót formázunk belőle.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és meleg helyre tesszük keleszteni. Takarjuk be egy kisebb takaróval, törölközővel. 2 órán át hagyjuk kelni.
2 óra múlva pár mozdulattal átgyúrjuk, leeresztjük, így kimegy az élesztő által termelt gáz a tésztából.
Ismét visszatesszük 1 órát kelni. Ha ez megvan, ismét leeresztjük, és formára igazítjuk.
A formára igazított cipót a sütőlap közepére tesszük. A cipót egy enyhén benedvesített konyharuhával takarjuk le, de most csak 30 percig kelesszük. Amíg kel, addig felverünk 1 tojást a kenéshez, és begyújtjuk a sütőt, előmelegítjük. A kelesztés után megkenjük a felvert tojással, aki szereti megszórhatja magokkal, (szezámmag, napraforgó, lenmag) majd éles késsel kicsit bevágjuk.
180 fokon 50 perc alatt készre sütjük. Ha a felénél úgy érezzük, hogy gyorsabban sül a teteje, egy alufóliával takarjuk le. Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ha elkészült, rácsra tesszük hűlni, hogy szellőzni tudjon az alja is.

Tálalás

1,5 kg-os kenyér lesz belőle. Esetleg, ha kettő készül belőle, mint itt, akkor 2 db 75 dkg-os kenyér lesz belőle. Nekünk így jobban bejön, könnyebb szeletelni. :)

Tárolás

3 napig sikerül tesztelni, annál tovább nem szokott tartani, de addig nem morzsálódik, és nagyon finom friss, puha.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!