Házi kenyér
Hozzávalók
Házi kenyér
Kenéshez:
Elkészítés
Elkészítés
Ráöntjük a lisztre, majd hozzáöntünk még 5 dl langyos vizet, és hozzáadjuk az olajat. Elkezdjük összekeverni az anyagokat, és elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát. Dagasztás közben felvesz még 10-12 dkg lisztet. Amikor a tésztát megdagasztottuk, (kb. 10 perc) egyenletes lesz, nincsenek benne csomók, cipót formázunk belőle.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és meleg helyre tesszük keleszteni. Takarjuk be egy kisebb takaróval, törölközővel. 2 órán át hagyjuk kelni.
2 óra múlva pár mozdulattal átgyúrjuk, leeresztjük, így kimegy az élesztő által termelt gáz a tésztából.
Ismét visszatesszük 1 órát kelni. Ha ez megvan, ismét leeresztjük, és formára igazítjuk.
A formára igazított cipót a sütőlap közepére tesszük. A cipót egy enyhén benedvesített konyharuhával takarjuk le, de most csak 30 percig kelesszük. Amíg kel, addig felverünk 1 tojást a kenéshez, és begyújtjuk a sütőt, előmelegítjük. A kelesztés után megkenjük a felvert tojással, aki szereti megszórhatja magokkal, (szezámmag, napraforgó, lenmag) majd éles késsel kicsit bevágjuk.
180 fokon 50 perc alatt készre sütjük. Ha a felénél úgy érezzük, hogy gyorsabban sül a teteje, egy alufóliával takarjuk le. Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ha elkészült, rácsra tesszük hűlni, hogy szellőzni tudjon az alja is.
Tálalás
Tárolás
Házi kenyér
Hozzávalók
Házi kenyér
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
Ráöntjük a lisztre, majd hozzáöntünk még 5 dl langyos vizet, és hozzáadjuk az olajat. Elkezdjük összekeverni az anyagokat, és elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát. Dagasztás közben felvesz még 10-12 dkg lisztet. Amikor a tésztát megdagasztottuk, (kb. 10 perc) egyenletes lesz, nincsenek benne csomók, cipót formázunk belőle.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és meleg helyre tesszük keleszteni. Takarjuk be egy kisebb takaróval, törölközővel. 2 órán át hagyjuk kelni.
2 óra múlva pár mozdulattal átgyúrjuk, leeresztjük, így kimegy az élesztő által termelt gáz a tésztából.
Ismét visszatesszük 1 órát kelni. Ha ez megvan, ismét leeresztjük, és formára igazítjuk.
A formára igazított cipót a sütőlap közepére tesszük. A cipót egy enyhén benedvesített konyharuhával takarjuk le, de most csak 30 percig kelesszük. Amíg kel, addig felverünk 1 tojást a kenéshez, és begyújtjuk a sütőt, előmelegítjük. A kelesztés után megkenjük a felvert tojással, aki szereti megszórhatja magokkal, (szezámmag, napraforgó, lenmag) majd éles késsel kicsit bevágjuk.
180 fokon 50 perc alatt készre sütjük. Ha a felénél úgy érezzük, hogy gyorsabban sül a teteje, egy alufóliával takarjuk le. Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ha elkészült, rácsra tesszük hűlni, hogy szellőzni tudjon az alja is.
Tálalás
Tárolás
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?