Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Kókonya (húsvéti kenyér )

nagye39 receptje https://www.sutnijo.hu/profil/10224-nagye39
Kókonya (húsvéti kenyér )
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kuglófok , Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 250 ml tej
  • 2 dkg élesztő
  • 4 kanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 tojás a lekenéshez
  • 5 dkg olvasztott vaj
nagye39 nagye39 receptje

Elkészítés

Előkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a tejjel a cukorral és egy pici lisztel.
A szobahőmérsékletű lisztet megszitáljuk (Ezt ajánlatos minden kelt tésztánál megtenni, mert sokkal könnyebb lesz a tészta és hamarább megkel.)

Ha már megkelt az élesztő, bedagasztjuk a tésztát a hozzávalókkal kivéve a vajat, amit utólag dolgozunk hozzá.
Meleg helyen kelni hagyjuk egy fél órát (ügyeljünk, hogy huzat ne érje). Ezután két részre osztjuk, amiből az egyiket 3 fele vesszük és megfonjuk. Ezt kerek formába tesszük, amit kikenünk vajjal és lisztel. Majd a tészta másik felét ismét kétfelé vesszük és az egyikből hármas fonatot készítünk, amit a már megfont tészta tetejére teszünk. Pont a közepére. Lekenjük tojással és a maradék tésztából madárkákat készítünk úgy, hogy ujjnyi vastagra sodorjuk a tésztát és bogot vetünk rá, majd a végét bevagdossuk és a sütire tesszük ezeket is és végül lekenjük tojással.(Borsból rakhatunk neki szemeket). Kissé kelni hagyjuk így együtt és szép pirosra megsütjük. A forma közepébe egy dunsztos üveget rakunk, hogy lukas maradjon.

Javaslatok, alternatív elkészítés

Ezt a kalácsot mi székelyek Húsvét reggelén megszenteltetjük és a reggeli mellé fogyasztjuk, kenyér helyett. Egy nagyobb családnak is elegendő és nagyon finom!!!

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!