Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kókonya (húsvéti kenyér )

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Kókonya (húsvéti kenyér )

50 dkg liszt
250 ml tej
2 dkg élesztő
4 kanál cukor
1 citrom reszelt héja
1 egész tojás
1 tojássárgája
1 tojás a lekenéshez
5 dkg olvasztott vaj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a tejjel a cukorral és egy pici lisztel.
A szobahőmérsékletű lisztet megszitáljuk (Ezt ajánlatos minden kelt tésztánál megtenni, mert sokkal könnyebb lesz a tészta és hamarább megkel.)

Elkészítés

Ha már megkelt az élesztő, bedagasztjuk a tésztát a hozzávalókkal kivéve a vajat, amit utólag dolgozunk hozzá.
Meleg helyen kelni hagyjuk egy fél órát (ügyeljünk, hogy huzat ne érje). Ezután két részre osztjuk, amiből az egyiket 3 fele vesszük és megfonjuk. Ezt kerek formába tesszük, amit kikenünk vajjal és lisztel. Majd a tészta másik felét ismét kétfelé vesszük és az egyikből hármas fonatot készítünk, amit a már megfont tészta tetejére teszünk. Pont a közepére. Lekenjük tojással és a maradék tésztából madárkákat készítünk úgy, hogy ujjnyi vastagra sodorjuk a tésztát és bogot vetünk rá, majd a végét bevagdossuk és a sütire tesszük ezeket is és végül lekenjük tojással.(Borsból rakhatunk neki szemeket). Kissé kelni hagyjuk így együtt és szép pirosra megsütjük. A forma közepébe egy dunsztos üveget rakunk, hogy lukas maradjon.

Alternatív elkészítés

Ezt a kalácsot mi székelyek Húsvét reggelén megszenteltetjük és a reggeli mellé fogyasztjuk, kenyér helyett. Egy nagyobb családnak is elegendő és nagyon finom!!!
Kókonya (húsvéti kenyér ) Kókonya (húsvéti kenyér ) Kókonya (húsvéti kenyér )

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!