Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Kakaós/diós/fahéjas csigák

IvecC25 receptje https://www.sutnijo.hu/profil/14025-ivecc25
Kakaós/diós/fahéjas csigák
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Péksütemények , Egyéb sütemények

Hozzávalók

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 25 dkg margarin + egy kicsi a tészta lekenéséhez
  • 3 dl tej
  • 5 cl olaj
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • pici só

Ízesítéshez

IvecC25 IvecC25 receptje

Elkészítés

Előkészítés

A vajat vegyük ki, hogy jó puha legyen.

A vaj 80 és a liszt 20%-át összegyúrjuk, téglatestet formázunk belőle és berakjuk a hűtőbe. (Mielőtt használni akarjuk, előtte vegyük ki egy 5-10 perccel)
A maradék vajat és lisztet egy nagy tálba teszem, hozzáadom az olajat, a sót, a porcukrot és a sárgáját.
(A porcukrot és a sárgáját soha ne egymás után tegyük bele, mert csomós lesz a porcukor)
Az tejet felrakjuk közepes lángra, (csak langyos legyen), szórunk bele pici lisztet és pici porcukrot, majd ha langyos, belemorzsoljuk az élesztőt, lezárjuk a gázt, lefedjük egy kistányérral vagy fedővel.
Felfuttatjuk az élesztőt a tejben.
Ha ez megvan, hozzáöntjük a lisztes keverékünkhöz, és jól összegyúrjuk.
Leszórjuk a tetejét pici liszttel, lefóliázzuk légmentesen, szobahőmérsékleten pihentetjük, míg meg nem kel.
Jól meglisztezett nyújtódeszkára kiborítjuk, 4 fület hajtunk neki (fent, lent, jobbra, balra), a közepét púposabban hagyjuk.
A már kivett vajas részünket ráhelyezzük a púposabb részre, majd az egymással szembe levő füleket ráhajtjuk, úgy, hogy jól befedjék a vajas tömböt. (Mindegyikről leseperjük a lisztet, mielőtt ráhajtanánk a másikat)
Elnyújtjuk 1 cm vastagra, majd gondolatban 3 fele osztom a tésztát, és így hajtogatom be. Elfordítjuk 90°-al, majd újra elnyújtjuk.
Most 4 részre osztjuk gondolatban a tésztát, és 4-be hajtogatjuk.
Berakjuk a hűtőbe egy negyed órára pihenni.
Újra kinyújtjuk, megint behajtjuk egy 4-esbe, és ismét pihentetjük negyed órát a hűtőben.
Ha ez megvolt, ismét kinyújtjuk 1 cm vastagra, lekenjük olvasztott vajjal az egész felületet, majd jól megszórjuk a cukrozott ízesítőnkkel. Kicsit rányomkodjuk a kezünkkel, hogy rátapadjon.
Alulról fölfelé feltekerjük, kb. 3 cm-es darabokra szeleteljük.
Sütőpapíros tepsire, elfektetve helyezzük őket, a szélét az aljára lehet hajtani és kicsit kihajtogatjuk a rétegeket, mintha egy rózsát akarnánk csinálni.
220°C-on sütjük kb. 20 percig, kihűlés után vaníliás porcukorral megszórjuk.

Tálalás

Kb. 25 darab lett nekem belőle.

Tárolás

Légmentesen dobozban vagy fólia alatt, hogy ne száradjon ki hamar.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!