Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Kávés csokilekvár

kori66 receptje https://www.sutnijo.hu/profil/295-kori66
Kávés csokilekvár
Elkészítési nehézség: Könnyű
Kategória: Lekvárok, dzsemek
Másodlagos kategória: Ízesített lekvárok

Hozzávalók

  • 250 g étcsokoládé (gluténmentes csokival is lehet)
  • 150-200 g cukor
  • 14 g Dr. Oetker Dzsemfix Szuper 3:1 (attól függ, menniyre szeretnénk sűrűre)
  • vagy ugyanennyi (200g) befőzőcukor
  • 500 ml feketekávé
  • 2 tk. fahéj
  • 2-3 ek. rum vagy 1 tk. rumaroma
kori66 kori66 receptje

Elkészítés

Elkészítés

A kávét a dzsemfixszel, a fahéjjal és a rummal összeforraljuk 3 percig. Hagyjuk kicsit hűlni.
A csokit daraboljuk össze, és amíg a kávé még jó meleg, olvasszuk bele a csokidarabokat. Ha nem olvad, vagy túlságosan kihűlt a kávé, egy cseppet melegítsük vissza, de semmiképpen se legyen forró.
Töltsük üvegekbe, zárjuk le, állítsuk fejre 1-2 percre, majd mehet is a kamrapolcra vagy ajándékba.

Tálalás

4 db 2 dl üveg

Javaslatok, alternatív elkészítés

Palacsintára, de kész krémként vagy krémalapként sütikbe is kiválóan megállja a helyét. Csak le kell kapni a polcról, belekeverni valamibe és már kész is.
Bátran használható, és korlátlan ideig eláll, hiszen semmi romlandót nem tartalmaz, a dzsemfix pedig sok szempontból jobb, mint a zselatin, ráadásul épp ezért, vegán étrenden élők is nyugodt szívvel elkészíthetik.
Fontos: ha süteményhez való krémet szeretnénk vele készíteni, ne keverjük tejszínnel, mert a dzsemfixben, befőzőcukorban lévő citromsav megtúrósítja, kicsapja. Vajjal vagy Mascarponéval ajánlom. Készülhet még ízesítve is, ha a kávé helyett vízben olvasztott keserű kakaóporral készítjük és gyömbért, narancshéjat, rumos meggyet vagy egyéb ízesítőt csempészünk bele, ahogy kedvünk tartja.
Mint egy hozzászóló írta, a Magyarországon kapható tasakos dzsemfix kisebb kiszerelésben kapható.
Hogy a kívánt eredményt megkapjuk: 200 g cukor mennyiségéhez mérten arányosan adagoljunk belőle a lekvárba.

Vélemények

Adrienn

Adrienn
2015.07.28. | 20:29

Szia!
Köszönöm a receptet. Kipróbáltam és nagy siker lett. A második adagot megbolondítottam egy kis narancsaromával. Isteni volt :-)
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató