Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Mille Feuille, ahogy Én szeretem

Nikol receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1967-nikol
Mille Feuille, ahogy Én szeretem
Elkészítési nehézség: Nehéz
Kategória: Leveles tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Egyéb leveles tészták , Egyéb sütemények

Hozzávalók

8 adaghoz

Krém

  • 0,5 l tej
  • 2 tojássárgája
  • 4 dkg keményítő
  • 1/2 rúd vanília
  • 1-2 szelet citromhéj
  • 14 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl habtejszín

karamellkrém

  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 0,5 dl tejszín
Nikol Nikol receptje

Elkészítés

Tálalás


Így elkészítve leginkább tányérdesszertként tálalható, gyümölcsökkel és a karamellel díszítve.

Tárolás

Hütőben tároljuk.

Előkészítés

A citrom héj szelethez a citromot jó alaposan megmossuk és zöldséghámozóval 1-2 hosszabb csíkot levágunk róla , vékonyan (fehér rész nélkül).
A tészta tetejére: a cukrot, vajat és tejet egy edényben összeforraljuk, majd hozzákeverjük a mandulát és félretesszük hűlni.

Elkészítés

A legjobb, ha friss nyújtott leveles tésztát veszünk (ami sütőpapírra feltekerve kapható) 2 csomag kell belőle. Ha saját vagy egy tömbben van, akkor a leveles tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk két részletben kb. 25x40 cm. Mindkét lapot 16-16 egyenként 5x12 cm téglalapra vágunk. A szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsit ecsettel enyhén bevizezzük, majd erre helyezzük a tésztacsíkokat, átkenjük a cukros tejes mandulás keverékkel.
A tepsit a tésztával együtt a hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára (ettől jobban megemelkedik, és sütés közben nem fog összeesni).
A pihenőidő leteltével a tésztát 230°C-os sütőbe tesszük. A hőfokot azonnal 180°C-ra állítjuk. 10 perc alatt aranysárgára sütjük.
A karamellhez a cukrot egy edényben karamellizáljuk, nem kell kevergetni csak hagyni megolvadni, ha aranybarna hozzáadjuk a vajat, elkeverjük és ha elolvadt beleöntjük a tejszínt is, felforraljuk és levesszük a tűzről. Ha töltés közben megdermedne a karamell visszamelegíthetjük.
A krémhez a tej felét a vaníliával és a citromhéjjal felfőzzük.
Egy másik forralóedényben habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral (erre szánjunk rá legalább 3 percet). A már habos tojás sárgájára sűrű szűrőn át ráöntjük a vaníliás tejet (a habverővel továbbra is folyamatosan keverjük) majd hozzákeverjük a tej másik felével elkevert keményítőt is. Vízfürdő felett lassan besűrítjük.(Vagy nagyon kis lángon, de akkor figyelni kell!!!)Mihelyt lehűlt 50°C-ra, hozzáadjuk a vajat, s közben élénken keverjük a habverővel. Ha már teljesen kihűlt hozzákeverjük a habbá vert tejszínt is. Majd megtöltjük a lapokat, 1 lapra habzsákból 2 csík krémet nyomunk a közepére karamellkrémet csurgatunk, majd befedjük egy másik lappal erre is krémek jönnek majd a 3. lap, krém és egy lap a tetejére. (3 réteg krém legyen összesen, a maradék krémmel lehet díszíteni).

Javaslatok, alternatív elkészítés

A 100. :) Kedvenc sütijeim egyike ez a "krémes", Pierre Hermé receptjét vettem alapul, hozzáadva egy kis mandulát és karamellt. Ez a recept nem nagy mennyiség, el lehet készíteni nagy lapokkal is, de akkor a mandulás részt ne tegyük a tésztára mert nehéz lesz felvágni.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!