Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Tönkölybúzás lepény és zsemle

Dr. Oetker Mesterkonyha receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1-dr-oetker-mesterkonyha

Hozzávalók

kb. 8 darabhoz

Kelt tészta

  • 200 g liszt
  • 200 g tönkölybúzaliszt (helyettesíthető sima liszttel)
  • 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 1 evőkanál méz
  • 2 kávéskanál só
  • 8 evőkanál olívaolaj
  • 300 ml langyos víz

Kenéshez

  • Kevés víz

Szóráshoz

  • Néhány napraforgómag
  • Kevés mák és szezámmag

Elkészítés

Elkészítés

A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk. A tönkölybúzalisztet és az instant élesztőt hozzáadjuk, és jól összekeverjük. A maradék hozzávalókat a megadott sorrendben hozzáadjuk, és konyhai robotgép dagasztó spiráljával jól összedolgozzuk. A tésztát lefedve meleg helyen addig kelesztjük, amíg kétszeresére nő.

A tésztát hengerré formázzuk, és tetszés szerinti darabokra vágjuk. A tésztadarabokat kb. 5 mm vékony lepénnyé nyújtjuk, vagy zsemléket szaggatunk belőle, és egy zsiradékkal kikent tepsibe helyezzük őket. Vízzel megkenjük, és ízlés szerint a magokkal és a mákkal megszórjuk. Lefedjük, és meleg helyen fél órát állni hagyjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a lepényeket és zsemléket megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: 20 – 25 perc

Javaslatok, alternatív elkészítés

Négylevelű lóhere készítéséhez szaggassunk 4 szívet a tésztából, melyeket a csúcsuknál összesütünk.

Vélemények

gazdasszony

gazdasszony
2018.04.05. | 21:16

Nagyon szeretem a tönkölybúzalisztből készült finomságokat :-) Az én variációm: 1/3-ad rozs liszt, 2/3-ad tönköly liszt, 3 db közepes héjában főtt burgonya / ha kihűlt le reszelem úgy adom a tésztához/.
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!