Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Hajtogatott tepertős kocka

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Hajtogatott tepertős kocka

50 dkg liszt
20 dkg darált tepertő
2,5 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
2,5 dl tej (szükség esetén +1-2 ek.)
2 tk. só
1 tojássárgája
5 dkg margarin
1 kk. bors (csapott)
1 kisebb tojás a kenéshez
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojássárgáját, a sót.
A meleg, de nem forró tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertőt.
Megszórjuk az őrölt borssal.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás, de ekkor már csak a vízszintes hajtogatást végezzük, a jobb és bal oldalit nem, így a tészta alakja egy hosszabb sáv lesz.
Elnyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra, egy éles, lisztbe mártott késsel a széleit egyenesre vágjuk, majd kb. 5*5 cm nagyságú kockára vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb.
Kb. 20 percet még letakarva kelesztjük, míg bemelegszik a sütő.
Lekenjük egy egész, felvert tojással.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Tálalás

16 kocka.

Tárolás

Légmentesen elzárva sokáig puha marad.

Alternatív elkészítés

Összegyűjtöttem pár hasznos tapasztalatot, hogy elkerüljük, vagy épp lecsökkentsük az esélyét a részeges, eldőlt kockáknak.
A megkelt tésztát közel azonos vastagságúra és téglalap alakúra nyújtsuk el.
Próbáljuk a széleket egyenesre vágni, a kés élét egyenesen tartva szeletelni.
A tojással való kenéskor ne engedjük, hogy a tojás lecsorogjon a széleken, mert azon a részen összeragad a tészta és nem egyenletesen kel a kocka többi részével együtt.
Ne hagyjuk ki a sütés előtti kelesztést sem, mert a hirtelen hő hatására a sütőben megdőlhetnek a kockák.
Hajtogatott tepertős kocka

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
22 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!