Karácsonyi marcipános trüffeltorta
Hozzávalók
Tésztához:
Krémhez:
Elkészítés
Elkészítés
Vigyázzunk, ne melegedjen túl, ne legyen kézzel forrónak tűnő.
Közben egy másik tálban keverjük össze a lisztet, kakaót, sütőport, a cukrot, a felvert tojásokkal és a vízzel. Öntsük hozzá a megolvadt csokis keveréket, és alaposan keverjük össze.
Vajazzunk-lisztezzünk ki egy 21 cm-es tortaformát, öntsük bele a tésztát és süssük lassú tűzön (140-150 fokon) 1,5 órán keresztül. A tészta nagyon súlyos, idő kell neki, hogy átmelegedjen, és a sütőpor felemelje.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Ha elkezd felpúposodni a teteje, tegyünk a tortaformára nehezéket (én egy vastag vágódeszkát szoktam) és ezzel sütöm tovább.
Ha mégis púpos lesz a tortalapunk, kénytelenek vagyunk a tetejéből egy vékony szeletet levágva kiegyenesíteni, különben csak vakondtúrás tortát készíthetünk.
10 percig hagyjuk hűlni, majd vegyük le a tortaforma szélét és hűtsük ki teljesen. Mivel sokáig sült, a kihűlés is sokáig tart.
A teljesen kihűlt tortát vágjuk szét három rétegre. Melegen-langyosan tilos szeletelni, szétesik a tészta!
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet:
20 dkg keserű csoki
1,5 dl tejszín
20 dkg marcipánmassza
Langyosítsuk meg a tejszínt és szórjuk bele a darabosra tört csokit. Gőz felett vagy a mikró alacsony fokozatán melegítve, inkább csak kézmelegen, olvasszuk össze a csokival. Ha maradéktalanul elolvadt a csoki, az egészet tegyük a hűtőbe, hogy kihűljön. Ekkor a krém megszilárdul, de azért lágy marad. A torta betöltése előtt habverővel alaposan dolgozzuk össze a krémet, amíg a belekevert levegőtől kivilágosodik és nagyobb térfogatúvá, habos szerkezetűvé válik.
Az első lapot kenjük meg a krémmel. Nyújtsuk ki porcukorral megszórt lapon a marcipánmasszát és vágjunk belőle akkora karikát, mint a tortalap (célszerű a tortaforma alját sémának használni) Fektessük rá a krémre. A második lap egyik oldalát vékonyan kenjük meg krémmel és ezzel fektessük rá a marcipánra. Így biztos nem csúsznak el egymáson a lapok.
A további rétegekkel is ugyanígy járjunk el. Végül kívülről vonjuk be a tortát a maradék krémmel, tortadarával, Raffaello golyókkal is díszíthetjük.
Ha maradt a marcipánlapból készítsünk díszítést a tetejére.
Célszerű néhány órára a hűtőbe tenni, hogy a krém ismét megszilárduljon és szállítás közben se csússzon szét a művünk.
Alternatív elkészítés
Karácsonyi marcipános trüffeltorta
Hozzávalók
Tésztához:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
Vigyázzunk, ne melegedjen túl, ne legyen kézzel forrónak tűnő.
Közben egy másik tálban keverjük össze a lisztet, kakaót, sütőport, a cukrot, a felvert tojásokkal és a vízzel. Öntsük hozzá a megolvadt csokis keveréket, és alaposan keverjük össze.
Vajazzunk-lisztezzünk ki egy 21 cm-es tortaformát, öntsük bele a tésztát és süssük lassú tűzön (140-150 fokon) 1,5 órán keresztül. A tészta nagyon súlyos, idő kell neki, hogy átmelegedjen, és a sütőpor felemelje.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Ha elkezd felpúposodni a teteje, tegyünk a tortaformára nehezéket (én egy vastag vágódeszkát szoktam) és ezzel sütöm tovább.
Ha mégis púpos lesz a tortalapunk, kénytelenek vagyunk a tetejéből egy vékony szeletet levágva kiegyenesíteni, különben csak vakondtúrás tortát készíthetünk.
10 percig hagyjuk hűlni, majd vegyük le a tortaforma szélét és hűtsük ki teljesen. Mivel sokáig sült, a kihűlés is sokáig tart.
A teljesen kihűlt tortát vágjuk szét három rétegre. Melegen-langyosan tilos szeletelni, szétesik a tészta!
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet:
20 dkg keserű csoki
1,5 dl tejszín
20 dkg marcipánmassza
Langyosítsuk meg a tejszínt és szórjuk bele a darabosra tört csokit. Gőz felett vagy a mikró alacsony fokozatán melegítve, inkább csak kézmelegen, olvasszuk össze a csokival. Ha maradéktalanul elolvadt a csoki, az egészet tegyük a hűtőbe, hogy kihűljön. Ekkor a krém megszilárdul, de azért lágy marad. A torta betöltése előtt habverővel alaposan dolgozzuk össze a krémet, amíg a belekevert levegőtől kivilágosodik és nagyobb térfogatúvá, habos szerkezetűvé válik.
Az első lapot kenjük meg a krémmel. Nyújtsuk ki porcukorral megszórt lapon a marcipánmasszát és vágjunk belőle akkora karikát, mint a tortalap (célszerű a tortaforma alját sémának használni) Fektessük rá a krémre. A második lap egyik oldalát vékonyan kenjük meg krémmel és ezzel fektessük rá a marcipánra. Így biztos nem csúsznak el egymáson a lapok.
A további rétegekkel is ugyanígy járjunk el. Végül kívülről vonjuk be a tortát a maradék krémmel, tortadarával, Raffaello golyókkal is díszíthetjük.
Ha maradt a marcipánlapból készítsünk díszítést a tetejére.
Célszerű néhány órára a hűtőbe tenni, hogy a krém ismét megszilárduljon és szállítás közben se csússzon szét a művünk.
Alternatív elkészítés
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?