Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Dobostorta

Dr. Oetker Mesterkonyha receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1-dr-oetker-mesterkonyha
Dobostorta
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Torták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Dobostorták , Piskóták

Hozzávalók

kb. 16 szelethez

Töltelék

Tészta

  • 10 tojásfehérje (közepes méretű)
  • 50 g cukor
  • 10 tojássárgája (közepes méretű)
  • 250 g cukor
  • 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
  • Egy kevés reszelt citromhéj
  • 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 200 g liszt

Karamell máz

  • 200 g cukor
  • 1 evőkanál citromlé

A tepsihez (40x30 cm)

  • Sütőforma (28 cm átmérőjű)
  • 6 lap sütőpapír (kb. 40x30 cm)

Elkészítés

Elkészítés

A cukrot és a vanillincukrot vízbe tesszük, felforraljuk, és a kb. két percig főzzük. A margarint és az átszitált kakaót keverőedénybe tesszük, és konyhai robotgéppel jól elkeverjük, a cukorszirupot lassanként hozzáöntjük. Utoljára a rumot adjuk hozzá, és a krémet (amely még folyékony) a hűtőszekrénybe helyezzük 2-3 órára, amíg kenhetővé válik.

Eközben a hat sütőpapír mindegyikére egy-egy 28 cm sugarú kört rajzolunk a sütőforma segítségével. A sütőt előmelegítjük.

A tojásfehérjét 50 g cukorral egy nagy keverőedényben keményre felverjük. A tojássárgáját egy nagy keverőedényben 1 percig a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán habosra verjük. A 250 g cukrot, a vanillincukrot és a citromhéjat összekeverjük, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk, majd az egészet még egy percig verjük. Végül a vizet és a citromlevet is hozzáadjuk. A tojásfehérje habot a tojássárgája-masszához adjuk, a lisztet rászitáljuk, és rövid ideig a konyhai robotgép legalacsonyabb fokozatán keverjük. Sütőpapíronként 7-7 evőkanál tésztát a körforma közepére teszünk, ezt egyenletesen elsimítjuk. A sütőpapírt óvatosan tepsibe tesszük, és a tésztát megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 8 perc

A megsült tortalapokat sütőrácson hagyjuk kihűlni, a sütőpapírokat csak ezután vesszük le óvatosan. Az első tortalap tetejét vékonyan, kb. egy evőkanál krémmel megkenjük, majd rátesszük a következő lapot, és így tovább, de az utolsó lapot nem. A maradék krémmel megkenjük a torta oldalát.

Legvégül a cukrot a citromlével egy kis edényben, közepes lángon, kevergetés mellett melegítjük, amíg az nem karamellizálódik. A karamellt ráöntjük a legfelső tortalapra, és amíg meleg, addig 16 egyforma szeletre vágjuk egy étolajba mártott pengéjű késsel. Ezután a legfelső lapot visszahelyezzük a tortára.

Vélemények

Feedepatisserie

Feedepatisserie
2012.02.03. | 21:58

Dobos C. József isteni felfedezése (jobban mondva: a segédjéé). :)
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató