Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Mandarin-lime torta

Dr. Oetker Mesterkonyha receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1-dr-oetker-mesterkonyha
Mandarin-lime torta
Elkészítési nehézség: Nehéz
Kategória: Torták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Gyümölcsös torták , Kevert tészták, kuglófok

Hozzávalók

kb. 16 szelethez

Gyúrt tésztához

Kevert tésztához

Mandarinos-lime krémhez

Pezsgős krémhez

Ezenkívül

  • 4 evőkanál lekvár (barack vagy citromízű)
  • 1 lime héja (csíkokban)
  • 50 g mandulaforgács

Elkészítés

Előkészítés

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés

Gyúrt tészta:
A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgép segítségével (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk.

A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen egy 25x25-ös lappá nyújtjuk. A lapot a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és egy villával a felületét megszurkáljuk, a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felsőfűtés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 4-5 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20-25 perc

Sütés után a süteményt a sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Kevert tészta:
A vajat egy keverőedényben habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot, sűrű masszává keverjük. A tojásokat egyenként, a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán legalább fél percig a masszához keverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, a masszához szitáljuk, az egészet sima tésztává keverjük. A tésztát a sütőformában elosztjuk, tetejét elsimítjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felsőfűtés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20 perc

Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.

A gyúrt tésztát egy tortás tányérra tesszük és 4 evőkanál lekvárral megkenjük.

A kevert tésztáról a sütőpapírt eltávolítjuk és a tortalapot a lekvárra helyezzük. A megtisztított sütőkapcsot a torta köré helyezzük.

Mandarinos-lime krém:
A zselatint a tasakon feltüntetett utasítás szerint elkészítjük, kicsit hűlni hagyjuk. A gyümölcsöt egy szűrőn lecsöpögtetjük. A lime-ot forró vízzel megmossuk, megszárítjuk, és vékonyan meghámozzuk. A gyümölcs héját vékony csíkokra vágjuk. A lime levét kicsavarjuk, majd hozzáadjuk a pezsgőt, túrót, cukrot és a citrom aromát, konyhai robotgéppel összekeverjük. Először 4 evőkanál krémet a zselatinhoz adunk majd a többi krémet is hozzákeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük.

Amint a limekrém zselésedni kezd, hozzáadjuk a tejszínt. 16 vagy 32 db mandarinfilét a díszítéshez félreteszünk a többit a krémbe keverjük. A masszát a tortán elsimítjuk, és a hűtőszekrénybe helyezzük.

Pezsgő krém:
Az Arankát a tasakon lévő utasítás szerint, de 350 ml pezsgő felhasználásával és a citrom aromával elkészítjük, a krémet 10 percig állni hagyjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük az Aranka krémet, majd nyomózsákba töltjük. A tortára kis halmokat nyomunk. Egy-egy mandarin filét a gömbölyű részével egymásnak fordítunk, úgy, hogy pillangóformát kapjunk. A vékony limehéjat, a pillangó csápjaként helyezzük fel. A tortát legalább 3 órára hűtőszekrénybe helyezzük. A sütőkapcsot eltávolítjuk, a torta oldalát vékony rétegben bekenjük lekvárral, majd mandulaforgáccsal hintjük.

Díszítés:
50 g hideg tejszínt, 50 g porcukrot és 50 g lisztet egy keverőedényben jól összekeverünk. Egy kemény kartonra nyuszit rajzolunk és kivágjuk. A sablont sütőpapírra helyezzük és a tejszínes masszával bevonjuk.

A masszát nyomózsákba is tölthetjük, ekkor szívecskét, nyuszit, pillangót vagy más motívumot rajzolhatunk a sütőpapírra.

A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a motívumokat megsütjük.

Alsó és felsőfűtés: kb 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 4-5 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 4 perc

Sütés után a motívumokat sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Javaslatok, alternatív elkészítés

A díszítést csokoládéból is elkészíthetjük. Ehhez 50-50g fehér illetve keserű csokoládét durva darabokra törünk, majd gőz felett megolvasztjuk. A csokoládét díszítőzacskóba töltjük és ízlés szerinti motívumot készítünk.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!