Almatorta
Hozzávalók
A tésztához:
Ezenkívül:
A feltéthez:
A bevonathoz:
Elkészítés
Elkészítés
25 dkg lisztet tegyünk egy tálba a sóval, a cukorral és az élesztővel együtt. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, és a vaníliával, a citromhéjjal és a szerecsendióval együtt adjuk hozzá a langyos tejhez. A folyékony hozzávalókat keverjük a száraz hozzávalókhoz, hogy közepesen puha tésztát kapjunk.
2.
Dolgozzuk bele a puha vajat, és kézzel 10, géppel pedig 5 percen keresztül gyúrjuk. Amikor a tészta elkészül, simábbnak és rugalmasabbnak fog tűnni.
3.
Takarjuk le egy vászonkendővel, és hagyjuk kelni (1-1¼ órán át), míg a duplájára dagad. Ezután nyomkodjuk bele a sütőedényünkbe. Azt gondolhatnánk, hogy sosem fogja megtölteni az edényt, pedig éppen ez fog történni, csak hagyjuk pihenni kb. 10 percig. Amikor megdagadt, hagyjuk magára még vagy 15-20 percre. Nyomjuk a tésztát a forma szélénél magasra, mint a pizzánál.
4.
Eközben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, (gázsütőnél 6-os fokozat). Hámozzuk meg és magozzuk ki az almákat, és vágjuk apró darabokra.
5.
Ahogy elkészül a tészta, 1 tojást keverjünk össze a tejszínnel, szórjunk bele egy kis szerecsendiót, és ezzel a keveréket öntsük rá a tésztára. Az almát szórjuk a tetejére majd a cukrokat keverjük össze a szegfűborssal, és ezt a keveréket szórjuk az almára. Ezután következik a mandulapehely.
6.
Tegyük a sütőbe 160 °C-ra, (gázsütőnél 4-es fokozat), és 15-20 percig tartsuk benne a süteményt, vagy addig, míg a tészta széle aranyszínűvé változik, a közepe pedig megsül.
7.
Vegyük ki a sütőből. A forró vízből és cukorból készült masszát csorgassuk a tetejére. Hagyjuk hűlni vagy 15 percig, azután szeleteljük fel. Melegen fogyasszuk.
Tálalás
Alternatív elkészítés
Almatorta
Hozzávalók
A tésztához:
Ezenkívül:
A feltéthez:
A bevonathoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
25 dkg lisztet tegyünk egy tálba a sóval, a cukorral és az élesztővel együtt. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, és a vaníliával, a citromhéjjal és a szerecsendióval együtt adjuk hozzá a langyos tejhez. A folyékony hozzávalókat keverjük a száraz hozzávalókhoz, hogy közepesen puha tésztát kapjunk.
2.
Dolgozzuk bele a puha vajat, és kézzel 10, géppel pedig 5 percen keresztül gyúrjuk. Amikor a tészta elkészül, simábbnak és rugalmasabbnak fog tűnni.
3.
Takarjuk le egy vászonkendővel, és hagyjuk kelni (1-1¼ órán át), míg a duplájára dagad. Ezután nyomkodjuk bele a sütőedényünkbe. Azt gondolhatnánk, hogy sosem fogja megtölteni az edényt, pedig éppen ez fog történni, csak hagyjuk pihenni kb. 10 percig. Amikor megdagadt, hagyjuk magára még vagy 15-20 percre. Nyomjuk a tésztát a forma szélénél magasra, mint a pizzánál.
4.
Eközben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, (gázsütőnél 6-os fokozat). Hámozzuk meg és magozzuk ki az almákat, és vágjuk apró darabokra.
5.
Ahogy elkészül a tészta, 1 tojást keverjünk össze a tejszínnel, szórjunk bele egy kis szerecsendiót, és ezzel a keveréket öntsük rá a tésztára. Az almát szórjuk a tetejére majd a cukrokat keverjük össze a szegfűborssal, és ezt a keveréket szórjuk az almára. Ezután következik a mandulapehely.
6.
Tegyük a sütőbe 160 °C-ra, (gázsütőnél 4-es fokozat), és 15-20 percig tartsuk benne a süteményt, vagy addig, míg a tészta széle aranyszínűvé változik, a közepe pedig megsül.
7.
Vegyük ki a sütőből. A forró vízből és cukorból készült masszát csorgassuk a tetejére. Hagyjuk hűlni vagy 15 percig, azután szeleteljük fel. Melegen fogyasszuk.
Tálalás
Alternatív elkészítés
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?