Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Fügeborba mártott szilvás clafoutis

KodiBogi receptje https://www.sutnijo.hu/profil/17500-kodibogi
Fügeborba mártott szilvás clafoutis
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Torták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Gyümölcsös torták , Kevert tészták, kuglófok

Hozzávalók

  • 50 g fehér liszt
  • 10 g őrölt dió
  • 75 g kristálycukor (plusz a forma beszórásához)
  • 25 g barna nádcukor (a cukor mennyisége a szilva édességének függvényében változhat, akkor jó, ha kissé savanykás marad a szilva)
  • 500 g szilva
  • 50 g vaj vagy margarin (plusz a forma kikenéséhez)
  • 3 tojás
  • 2,5 dl 2,8 %-os tej
  • 4 cl fügebor
  • fél citrom reszelt héja
  • fél tk. őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 tk. vanília aroma
  • 40 g szeletelt mandula
KodiBogi KodiBogi receptje

Elkészítés

Előkészítés

A formát (például porcelánból készült kerek forma, a lényeg, hogy mélyebb legyen!) vajjal ki kell kenni, majd kristálycukorral finoman megszórni.
A sütőt 180 fokra kell előmelegíteni.

A kimagozott, megmosott szilvákat félbe vágom, tálba teszem megszórom a barna nádcukorral, és meglocsolom a fügeborral. Hagyom összeérni az ízeket, legalább fél órát pihentetem, időnként meglocsolom a tányér alján összegyűlő szirupos folyadékkal.
A lisztből, őrölt dióból, kristálycukorból, tojásokból, tejből elkészítem a tésztát. A margarint vagy vajat felolvasztom, és hozzáöntöm. Az alapanyagokat habverővel alaposan elverem úgy, hogy ne maradjanak benne csomók. Az eredménynek a palacsintatésztához kell hasonlítania. Hozzáadom a citromhéjat, fahéjat, csipet sót és a vanília aromát.
Az előkészített formába beleteszem a fügeboros szirupban pihentetett szilvákat úgy, hogy egy réteget alkossanak a forma alján. A maradék folyadékkal finoman meglocsolom, de fontos ennél a lépésnél, hogy ne áztassuk el nagyon a gyümölcsöket. A híg tésztát óvatosan ráöntöm a szilvákra, a legegyszerűbb, ha merőkanalat használunk a művelethez.
A tetejét megszórom a szeletelt mandulával, majd a süteményt az előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm.
Mindenképpen mélyebb formát használjunk, mert sütés közben a clafoutis megemelkedik, és ha nem elég magas a forma, kifolyhat a tészta. Sütés után érdemes pihentetni, melegen nehezen szeletelhető, viszont úgy is isteni finom. Akárcsak hidegen. Porcukorral megszórva tálalom, melegen pedig szinte könyörög egy gombóc vanília fagylaltért.

Tálalás

Porcukorral megszórva tálalom, vanília fagylalttal, tejszínhabbal, vaníliasodóval is isteni.

Tárolás

Hűtve, de szobahőmérsékleten is finom.

Javaslatok, alternatív elkészítés

Én úgy szeretem, ha sok benne a gyümölcs, de aki több tésztával szeretné, az növelheti az adagot ehhez fél kg gyümölcshöz.
Fügebor helyett más alkohollal is érdemes kísérletezni, (például rummal), de nekem így ízlik a legjobban.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!