Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Jeruzsálemi túrótorta

Nikol receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1967-nikol
Jeruzsálemi túrótorta
Elkészítési nehézség: Könnyű
Kategória: Torták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Túrós torták , Bögrés sütemények

Hozzávalók

tésztához

  • 1 bögre kuszkusz
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek. méz
  • 1 csipet só
  • 1 és 1/2 bögre forró víz

túrókrémhez

  • 50 dkg tehéntúró áttörve
  • 10 dkg tejföl
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 1 narancs vagy citrom héja és leve
  • 3 ek. méz
Nikol Nikol receptje

Elkészítés

Előkészítés

26 cm kapcsos tortaforma, kibélelve sütőpapírral.
3 dl bögre

A kuszkuszt leöntjük a forrásban lévő vízzel, amit ugyanazzal a bögrével mérünk ki (3 dl), sózzuk, hozzákeverjük a mézet, és a vajat, majd 20 percig lefedve pihentetjük. Mikor megpuhult, hozzákeverjük a tojásokat.
A túrókrémhez a tejfölt, mézet, olvasztott vajat, tojást összekeverjük. Fél citrom vagy narancs levét belecsavarjuk, a narancs héját belereszeljük és hozzákeverjük a túrót.
A kuszkusz felét a tortaforma aljára simítjuk majd a túrókrémet. A tetejére a maradék kuszkuszt tesszük. 180C-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. Mikor kihűlt a tetejét meglocsoljuk fél citrom vagy narancs levével és 1 ek. cukorral készített sziruppal, díszíthetjük durvára vágott dióval. Maga a torta egyáltalán nem édes, mindenképpen kell hozzá a szirup, amit lehet édesebbre is készíteni.

Tálalás

14 szelet.
Kihűlve szeletelhető.

Javaslatok, alternatív elkészítés

A berber eredetű kuszkusz durumbúza-darából készül, eredetileg kézzel állították elő, a meggőzölt darát kézzel sodorgatták icipicike gombócokká, aztán hempergették meg lisztben, és szétterítve szárították meg, hogy pergős maradjon. Nálunk leginkább előgőzölt változata kapható, ez sokkal gyorsabban elkészül, mint az "eredeti". Nagy előnye, hogy minden másnál gyorsabban megvan, tuti megoldás arra az esetre, ha tíz perc alatt kell valami köret - akár egyszerre nagyon sok.

Vélemények

Ibi53

Ibi53
2014.02.18. | 14:48

Nagyon finom, jó recept és egyszerűen elkészíthető. Én valamivel több mézet tettem, de a szirup is kellett azért, mert a kuszkusz a tetején könnyen kiszárad. Máskor is meg fogom csinálni. Köszönöm a receptet.
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!