Ajándékdoboztorta szalaggal
Hozzávalók
2 darab csatos tortaforma Ø 20 cm
Tésztához:
Töltelékhez:
Krémhez:
Fondanthoz és -díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
A tortaformákat sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a kristálycukorral konyhai robotgéppel( habverő) kemény habbá verjük. A sárgájákat a porcukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kimért tejet, az olajat, a lisztet, narancshéjjat, narancslevet, fahéjjat és a sütőport. Az így kapott masszába, több részletben alacsony fokozaton hozzákeverjük a felvert fehérjét. A tésztát a két formában egyenletesen elosztjuk, majd a sütő középső részében lévő rácsra tesszük őket és a piskótát megsütjük.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Az elkészült piskótát kb. 5 percig a formában hűlni hagyjuk, majd a tortaformák széleit lecsatoljuk, és a sütőpapírt eltávolítjuk, sütőrácson hűlni hagyjuk. A tortalapokat egyszer középen átvágjuk úgy, hogy összesen 4 tortalapot kapjunk.
Töltelék:
A krémhez a narancslevet, a narancshéjjat, a porcukrot, a habfixálót és a fahéjat összekeverjük. A mascarpone-t konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük, és fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt. Amikor a krém kicsit megszilárdult, beleszórjuk a porcukros keveréket, és keményre felverjük. Végül az ételszínezékkel a megfelelő színűre színezzük.
Torta összeállítása:
A 3 tortalap között elosztjuk a mascarpone-s krémet, végül lefedjük a negyedik lappal, kissé megnyomkodjuk és a tortát hideg helyre tesszük.
Krém:
Közben a bevonáshoz konyhai robotgéppel(habverő), addig keverjük a porcukros vajat, míg fehéres, habos masszát nem kapunk és már eloldódtak a cukorszemcsék. A tortát a krémmel bekenjük, és hideg helyre tesszük.
Díszítés:
A fondant-ot ételszínezékkel rózsaszínűre színezzük és addig gyúrjuk a keményítővel megszórt felületen, míg egyöntetű színt nem kapunk. Egyenletesen elnyújtjuk (kb. Ø 40 cm) és a tortát befedjük vele, majd fondant simítóval elsimítjuk. A felesleges fondant-ot a torta aljáról levágjuk. A félretett piros marcipánt kinyújtjuk és két csíkot vágunk belőle (kb. 40 x 3 cm). Ezeket a torta oldalára ráragasztjuk ajándékszalagként, szükség esetén egy kevés vízzel. A maradék marcipánt ismét kinyújtjuk és kivágunk két szalagot (kb. 18 x 3 cm), s egy pár domborulattal a torta tetejére ragasztjuk. Végül az előkészített, megszáradt masnit is rátesszük.
Tippek:
Aki nem szereti a marcipánt, elkészítheti a teljes díszítést fondantból is.
Ajándékdoboztorta szalaggal
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
2 darab csatos tortaforma Ø 20 cm
Tésztához:
Töltelékhez:
Fondanthoz és -díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tortaformákat sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a kristálycukorral konyhai robotgéppel( habverő) kemény habbá verjük. A sárgájákat a porcukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kimért tejet, az olajat, a lisztet, narancshéjjat, narancslevet, fahéjjat és a sütőport. Az így kapott masszába, több részletben alacsony fokozaton hozzákeverjük a felvert fehérjét. A tésztát a két formában egyenletesen elosztjuk, majd a sütő középső részében lévő rácsra tesszük őket és a piskótát megsütjük.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Az elkészült piskótát kb. 5 percig a formában hűlni hagyjuk, majd a tortaformák széleit lecsatoljuk, és a sütőpapírt eltávolítjuk, sütőrácson hűlni hagyjuk. A tortalapokat egyszer középen átvágjuk úgy, hogy összesen 4 tortalapot kapjunk.
Töltelék:
A krémhez a narancslevet, a narancshéjjat, a porcukrot, a habfixálót és a fahéjat összekeverjük. A mascarpone-t konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük, és fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt. Amikor a krém kicsit megszilárdult, beleszórjuk a porcukros keveréket, és keményre felverjük. Végül az ételszínezékkel a megfelelő színűre színezzük.
Torta összeállítása:
A 3 tortalap között elosztjuk a mascarpone-s krémet, végül lefedjük a negyedik lappal, kissé megnyomkodjuk és a tortát hideg helyre tesszük.
Krém:
Közben a bevonáshoz konyhai robotgéppel(habverő), addig keverjük a porcukros vajat, míg fehéres, habos masszát nem kapunk és már eloldódtak a cukorszemcsék. A tortát a krémmel bekenjük, és hideg helyre tesszük.
Díszítés:
A fondant-ot ételszínezékkel rózsaszínűre színezzük és addig gyúrjuk a keményítővel megszórt felületen, míg egyöntetű színt nem kapunk. Egyenletesen elnyújtjuk (kb. Ø 40 cm) és a tortát befedjük vele, majd fondant simítóval elsimítjuk. A felesleges fondant-ot a torta aljáról levágjuk. A félretett piros marcipánt kinyújtjuk és két csíkot vágunk belőle (kb. 40 x 3 cm). Ezeket a torta oldalára ráragasztjuk ajándékszalagként, szükség esetén egy kevés vízzel. A maradék marcipánt ismét kinyújtjuk és kivágunk két szalagot (kb. 18 x 3 cm), s egy pár domborulattal a torta tetejére ragasztjuk. Végül az előkészített, megszáradt masnit is rátesszük.
Tippek:
Aki nem szereti a marcipánt, elkészítheti a teljes díszítést fondantból is.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?