
Almás és túrós kígyórétes


Hozzávalók
Almás és túrós kígyórétes
Almáshoz:
a túróshoz:
a tepsi kikenéséhez:
a lekenéshez:
Elkészítés
Elkészítés
Addig dagasztjuk, míg egynemű, közepesen kemény kelt tészta lesz belőle, mely elválik az edény falától. Ezután 3 egyforma részre vágjuk, és már dolgozhatunk is vele Legfeljebb annyi ideig pihentessük, míg elkészítjük a töltelékeit.
A töltelékek készítése. Az almáshoz a megmosott és leszárogatott almát meghámozzuk, majd kettéhasítjuk, magházát kivájjuk, húsát kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük vagy 2 centis kockákra vágjuk. A vajat vagy margarint egy lábasban fölolvasztjuk, az almát rádobjuk. A cukorral megszórjuk, majd lefödve, kis lángon kb. 12 percig saját levében pároljuk, közben többször megkeverjük. Akkor jó, ha szinte teljesen megpuhult. Ekkor a fahéjjal fűszerezzük, a morzsát belekeverjük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. A túrótöltelékhez a túrót szitán áttörjük, azután a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a búzadarával, a tejföllel meg a tojássárgájával összekeverjük. Egyenként henger alakúra sodorjuk, és kb. 40 centi hosszú és 25 centi széles lapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalait kb. 8 centi mélységben, kissé ferdén, kb. kétujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk. Középre (a simán hagyott részen) 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, erre kerül majd a töltelék.
A tésztát a töltelékre, egymásra hajtjuk úgy, mint ha fonnánk, azaz egyet balról, egyet jobbról hajtunk rá, és így tovább. A tésztákat felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 30 perc alatt megsütjük.
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül porcukrot szitálunk rá. Kicsit ferdén, vastag szeletekre vágjuk.


Almás és túrós kígyórétes
Hozzávalók
Almás és túrós kígyórétes
Almáshoz:
a túróshoz:
a tepsi kikenéséhez:
a lekenéshez:
Elkészítés
Elkészítés
Addig dagasztjuk, míg egynemű, közepesen kemény kelt tészta lesz belőle, mely elválik az edény falától. Ezután 3 egyforma részre vágjuk, és már dolgozhatunk is vele Legfeljebb annyi ideig pihentessük, míg elkészítjük a töltelékeit.
A töltelékek készítése. Az almáshoz a megmosott és leszárogatott almát meghámozzuk, majd kettéhasítjuk, magházát kivájjuk, húsát kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük vagy 2 centis kockákra vágjuk. A vajat vagy margarint egy lábasban fölolvasztjuk, az almát rádobjuk. A cukorral megszórjuk, majd lefödve, kis lángon kb. 12 percig saját levében pároljuk, közben többször megkeverjük. Akkor jó, ha szinte teljesen megpuhult. Ekkor a fahéjjal fűszerezzük, a morzsát belekeverjük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. A túrótöltelékhez a túrót szitán áttörjük, azután a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a búzadarával, a tejföllel meg a tojássárgájával összekeverjük. Egyenként henger alakúra sodorjuk, és kb. 40 centi hosszú és 25 centi széles lapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalait kb. 8 centi mélységben, kissé ferdén, kb. kétujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk. Középre (a simán hagyott részen) 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, erre kerül majd a töltelék.
A tésztát a töltelékre, egymásra hajtjuk úgy, mint ha fonnánk, azaz egyet balról, egyet jobbról hajtunk rá, és így tovább. A tésztákat felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 30 perc alatt megsütjük.
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül porcukrot szitálunk rá. Kicsit ferdén, vastag szeletekre vágjuk.

Legújabb cikkek

Gazdaságosan is finomat: sütemények búza- és kukoricadarával
A búzadarát és a kukoricadarát senkinek sem kell bemutatni, 1-1 zacskó biztosan megtalálható belőlük a legtöbb konyhában vagy kamrapolcon.


Kezdd egészségesen az új évet!
Új év, új kezdet. Az óesztendő végén sokan tesznek fogadalmat: január elsejétől egészségesebben, tudatosabban fognak táplálkozni.


Szilveszteri partifalatok – főszerepben a sós sütik
Az idei szilveszter minden bizonnyal csendesebben fog telni, legtöbbünk otthon fogja tölteni majd 2020 utolsó estéjét.


Dió, mák, narancs, az ünnep ízei
Valamennyi ünnepünknek megvannak a maga meghatározó szokásai, illatai, ételei és igen, süteményei is.


Finomságok karácsonyra – idén kerüljön gasztroajándék a fa alá!
A gasztroajándékok jöttek, láttak és győztek, az utóbbi években óriási divattá vált saját készítésű házi finomságokat ajándékozni szülinapra, húsvétra és persze karácsonyra.


Süssünk tematikus tortákat! Inspirációk az ünnepekre
Egyedi tematikával a hagyományos tortáink egészen különlegessé válhatnak. Sőt! Egyben nagyszerű karácsonyi torták is lehetnek. Olyan finomságok, amelyek annyira jól néznek ki, hogy szinte bűn megenni őket.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?