Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Eperlekvár

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

Eperlekvár

3,80 kg eper
3/4 kg cukor
1 evőkanál citromsav
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

Az üvegmosás nagyon fontos eseménye a befőzésnek. Ezen áll vagy bukik az egész. Én hipós vízbe szoktam elmosogatni, majd az öblögetős vízbe egy pici ecetet teszek. Az ecet baktériumölő, emberre nem káros, ha ecetet használunk az öblögetős vízbe, biztos nem romlik meg a befőzött termék. Készítsünk ki papírt vagy aki meleg vizes tálba szeretné azt. Egy nagy tálat is vegyünk elő, amibe felfőzzük a lekvárt.

Elkészítés

Én a szörppel együtt szoktam csinálni. 8 kg epret lecsumázok, megmosom, beáztatom annyi vízbe, hogy éppen ellepje. 3 órát hagyom benne állni, majd vászonzacskóba teszem az egészet és lecsepegtetem.12 óra alatt lecsepeg. Az eper masszából csinálom a lekvárt, a léből a szörpöt. A massza nálam 3,80 kg lett. Az egész masszát beletesszük egy nagy edénybe, amiben felfőzzük majd. A cukor mennyisége mindenkinél változó, ezért mindenki kóstolgassa, mert valaki édesen szereti valaki pedig kicsit savanyúbban. Nekem 3/4 kg cukor kellett. A cukrot belekeverjük a citromsavval a masszába és felfőzzük. Folyamatosan keverjük, hogy le ne égjen. Akkor jó a lekvár, ha fakanálra veszünk egy adagot és potyog. Lekapcsolhatjuk, belekeverjük a nátrium-benzoátot és üvegbe vele. Először készítsünk ki egy újságpapírt, amire tesszük, majd az üvegeket. Én újságpapírt szoktam használni, mert az is jól felveszi a hőt, nem kell egy tálba még kikészíteni meleg vizet és abba beletenni az üvegeket. Az üvegekbe csak egy pici adagot tegyünk először, hogy felvegye az üveg a hőt és ne pattanjon el az üveg. Beletesszük a lekvárt az üvegekbe, majd száraz dunsztba tesszük. Jól betakarjuk őket és dunsztoljuk,1-2 nap elegendő, míg kihűl és polcra is tehetjük.

Tálalás

6 üveg lekvár jön ki.

Tárolás

Száraz, hűvös helyen tartandó.

Alternatív elkészítés

Kellemes lekvárfőzést:)
Eperlekvár

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!