Kovászos adventi kalács



Hozzávalók
Tésztához:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet a sóval, az élesztővel, a kovásszal, a cukorral, vanillincukorral, citromhéjjal egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a kézmeleg tej-zsiradék keveréket és a rumba áztatott mazsolát. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Enyhén megszórjuk liszttel, lefedjük egy tiszta konyharuhával és meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A kovászos tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és három egyenlő részre osztjuk (1. ábra). A kiadagolt tésztákból egyforma hosszúságú rudakat (kb. 30-35 cm-es) formázunk, és hármas fonással összefonjuk (2. ábra). A kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tiszta konyharuhával lefedjük és további kb. 15 percig kelesztjük.
A kalács tetejét felvert tojással megkenjük, majd a szeletelt mandulával egyenletesen megszórjuk. A sütő középső részébe toljuk és aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt porcukorral megszórjuk.
Tippek:
Hármas fonás helyett elkészíthetjük a kalácsot négyes vagy csomófonással is, hogy még mutatósabb legyen.
A megsült kalács remekül fagyasztható


Kovászos adventi kalács
Hozzávalók
Tésztához:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet a sóval, az élesztővel, a kovásszal, a cukorral, vanillincukorral, citromhéjjal egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a kézmeleg tej-zsiradék keveréket és a rumba áztatott mazsolát. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Enyhén megszórjuk liszttel, lefedjük egy tiszta konyharuhával és meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A kovászos tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és három egyenlő részre osztjuk (1. ábra). A kiadagolt tésztákból egyforma hosszúságú rudakat (kb. 30-35 cm-es) formázunk, és hármas fonással összefonjuk (2. ábra). A kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tiszta konyharuhával lefedjük és további kb. 15 percig kelesztjük.
A kalács tetejét felvert tojással megkenjük, majd a szeletelt mandulával egyenletesen megszórjuk. A sütő középső részébe toljuk és aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt porcukorral megszórjuk.
Tippek:
Hármas fonás helyett elkészíthetjük a kalácsot négyes vagy csomófonással is, hogy még mutatósabb legyen.
A megsült kalács remekül fagyasztható
Legújabb cikkek

Pizzatésztából sokfélét!
Elsőre talán nem is hinnénk, hogy mennyire változatosan elkészíthető a pizza. Persze minden a jó kezdettel indul: szükségünk lesz egy szuper pizzatésztára.


Hütte-élmény az otthonodban
Ebben a megváltozott helyzetben egy időre búcsút inthet(t)ünk az utazásoknak, külföldi programoknak, éttermi estéknek vagy egyszerűen annak, hogy beüljünk egy kávézóba.


Palacsintát, de milyet? Terítéken a palacsintafajták
Legtöbbünk kedves gyerekkori emlékeket őriz a nagy családi palacsintapartikról és a leginkább szeretett ízekről: kakaós, fahéjas, mogyorókrémes, lekváros.


Gyümölcsök főzve, sütve, töltve
Február elején már nagyon vágyunk a friss tavaszi-nyári gyümölcsökre, az első eprekre, roppanós cseresznyékre, hamvas barackokra, lédús dinnyékre.


Burgonyát a sütibe!
Mi magyarok egyáltalán nem kapjuk fel csodálkozva a fejünket, ha szóba kerülnek a burgonyás édességek. Gondoljunk csak például a szilvás vagy a barackos gombócra!

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?