Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Rákóczi túrós lepény

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 10-12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 10-12 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (20x30 cm):

sütőpapír
zsiradék

Tésztához:

200 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
150 g vaj vagy margarin
80 g porcukor
2 darab tojássárgája (M-es)
2 evőkanál búzadara

Töltelékhez:

3 darab tojás (M-es)
750 g félzsíros túró
150 g porcukor
2 evőkanál búzadara

Tetejére:

2 darab tojásfehérje (M-es)
120 g porcukor
pár csepp citromlé

Díszítéshez:

4-5 evőkanál baracklekvár
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Rákóczi túrós lepény sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük s előkészítjük.
A túrót áttörjük. A tepsit kikenjük zsiradékkal és sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet a sütőporral egy keverőtálban összekeverjük. Az összes hozzávalót konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, 2 perc alatt sima tésztává összedogozzuk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk a tepsi méretére, sodrófa segítségével a tepsibe tesszük, villával sűrűn megszurkáljuk, és egyenletesen megszórjuk a búzadarával. A tepsit betoljuk a sütő alsó harmadába, és a Rákóczi túrós lepény süteményt elősütjük.

Sütési idő: kb. 10 perc

Töltelék:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük az áttört túróval, a kétféle cukorral, a citromhéjjal és a búzadarával, majd hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot. A tölteléket az elősütött tésztára simítjuk, és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 32-35 perc

A sütő hőmérsékletét csökkentjük.

Alsó és felső sütés: kb. 150 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 130 °C (előmelegítve)

A sütemény tetejére a két tojásfehérjét félig felverjük. Evőkanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, közben folyamatosan verjük a sűrű, fényes habállag eléréséig. A tojásfehérjehabot habzsákba töltjük. A megsült sütemény tetejére rácsos mintát nyomunk, majd a tepsit újra a sütő alsó harmadába toljuk, és a habot keményedésig sütjük-szárítjuk.

Sütési idő: kb. 10-12 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A Rákóczi túrós lepény süteményt tepsivel együtt sütőrácsra tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Díszítés:
A lekvárt habzsákba töltjük, és a tojásfehérje rácsok közeit kitöltjük vele. A süteményt szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

Ha a lekvár darabosabb állagú, először botmixerrel törjük krémesre, majd ezután pöttyözzük a Rákóczi túrós lepény sütemény tetejére.
A sütemény díszítéséhez baracklekvár helyett használhatunk egyéb tavaszi ízt, például áfonya, vagy eperlekvárt is.
A klasszikus Rákóczi túrós lepény hagyományos húsvéti sütemény.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!