Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Somlói galuska

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 10 adag
Recept megosztása

Hozzávalók

Tepsihez (kb. 32x22 cm):

sütőpapír
némi zsiradék

Sárga piskótához:

4 darab tojás (M-es)
80 g cukor
80 g búzaliszt
1 csipet só

Barna piskótához:

4 darab tojás (M-es)
80 g cukor
40 g búzaliszt
1 csipet só

Diós piskótához:

4 darab tojás (M-es)
80 g cukor
60 g darált dió
20 g búzaliszt
1 csipet só

Krémhez:

50 g cukor
500 ml tej

Sziruphoz:

400 ml víz
150 g cukor
120 g mazsola
1 db narancs (kezeletlen) lereszelt héja
2 evőkanál Dr. Oetker Aroma rum

Szóráshoz:

60 g dió

Öntethez:

500 ml tej
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
ízlés szerint 2 evőkanál cukor

Díszítéshez:

200 ml hideg habtejszín

Elkészítés

Előkészítés:

3 tepsit kikenünk zsiradékkal, és egy-egy sütőpapírt helyezünk mindbe. A sütőt előmelegítjük

Alsó-felső sütés: 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 170 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Sárga piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet átszitáljuk. A lisztet és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát az első tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.

Sütési idő: kb. 15-17 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Barna piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk. A lisztes keveréket és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát a második tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.

Sütési idő: kb. 15-17 perc

A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Diós piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a darált diót. A diós keveréket és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát a harmadik tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.

Sütési idő: kb. 15-17 perc

A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Krém:
A pudingot a tejjel és a cukorral, a csomagoláson található leírás szerint elkészítjük. A kész pudingot lefedjük, néhányszor átkeverve hagyjuk langyosra hűlni.

Szirup:
A vizet, a cukrot, a mazsolát, a citrom- és narancshéjat, valamint a rum aromát lábasba tesszük. Felforraljuk, majd közepes lángon kb. 15 percet főzzük, amíg kicsit besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, a mazsolát leszűrjük.

Összeállítás:
Egy tepsi aljába tesszük a diós piskótát. Meglocsoljuk a szirup harmadával, majd megkenjük a vaníliás krém szintén harmadával. Megszórjuk a darált dió és a leszűrt mazsola felével. Rátesszük a barna piskótát. Meglocsoljuk a szirup következő harmadával, majd megkenjük a vaníliás krém második harmadával. Megszórjuk a többi darált dióval és mazsolával. Rátesszük a sárga piskótát. Meglocsoljuk a maradék sziruppal, majd megkenjük a maradék krémmel. Megszórjuk a kakaóval, egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Öntet:
A tasak tartalmát ízlés szerint elkeverjük a cukorral. A tejet lábasba öntjük, hozzáadjuk a rum aromát, majd hozzákeverjük az öntetport. Folyamatos keverés mellett az egészet felforraljuk.

Tálalás:
Desszertes tálkákba kanállal, kerek süteményszaggató formával vagy fagylaltadagoló kanállal galuskákat szaggatunk a süteményből. A hideg tejszínt felverjük habbá. Tetszőleges csővel (pl. csillagcső) ellátott habzsákba (8 mm Ø) töltjük, és a tejszínhabból kis rózsákat nyomunk a desszertekre. Végül meglocsoljuk a csokoládéöntettel.

Tippek:

Aprított dióval megszórva is tálalhatjuk.
A sütemény 1-2 nappal korábban is összeállítható.
Somlói galuska

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2021-05-12
1 Kedvelés

Használjuk fel a tavalyi lekvárt, befőttet!

Még mindig árválkodik a kamrapolcon pár üveg tavalyi lekvár, befőtt? Itt az ideje készíteni belőlük valami finom édességet, hogy átadhassák a helyüket az újaknak, hiszen az eperrel már kezdetét is vette a befőzési szezon.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-30
1 Kedvelés

Könnyű desszertek vegán módra

Ha vegán életmódot folytatunk, elkötelezzük magunkat a növényi étrend mellett, azaz kizárunk minden állati eredetű táplálékot az étrendünkből, nemcsak a húst, hanem a tejtermékeket, a tojást, sőt a mézet is.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-26
1 Kedvelés

Anyák napi sütemények május első vasárnapjára

Hamarosan elérkezik az édesanyák, nagymamák, dédik ünnepe, merüljünk hát bele gyorsan a szeretettel teli sütireceptekbe! Lehet virágos, szívecskés, kis gyakorlatot igénylő vagy épp gyerekekkel együtt is készíthető – mindenre van egy jó ötletünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-23
1 Kedvelés

Sütemény alapporokkal gyerekjáték a sütés! 1. rész – muffin és cookies

Gyorsan szeretnél illatos sütit varázsolni az asztalra? Szuper választás a praktikus csomagolású sütemény alappor. Akár pihe-puha, csokidarabos muffinra, akár ropogós kekszre vágyunk, csak kapjunk le a polcról egy doboz alapport, és indulhat is a sütés!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-16
1 Kedvelés

Könnyű desszertek tavaszra

A nagy húsvéti eszem-iszom után jól esnek a könnyedebb édességek. Szerencsére ilyenkor már melegszik az idő, és eleve nem kívánjuk a nehéz ételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-04-07
0 Kedvelés

Színezd újra! Látványos sütemények Fekete kakaóval

Kakaós sütemények fekete csavarral! Ha nemcsak a finom ízek, hanem az izgalmas, látványos küllem is számít egy sütinél, akkor a Dr. Oetker Fekete zsírszegény kakaópor a te terméked lesz!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!