Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Körtét a sütibe!

A körte tökéletes nyár végi gyümölcs, használjuk ki, hogy most van a szezonja és készítsünk belőle isteni süteményeket!

Ha elképzeljük, melyek azok a gyümölcsök, amelyek a nyárból átvezetnek minket az őszbe, a körte biztosan rajta lesz listán. A körte az almafélék családjába tartozik, nem véletlen tehát a hasonlóság. Az almához képest kevésbé ropogós, ugyanakkor mézédes körte az augusztus és a szeptember sztárja, bár itthon valamiért kevésbé jut eszünkbe sütikbe csempészni. Édesen telt íze van, ami remekül passzol rengeteg süteményhez, nyalánksághoz.

A kínaiak már 3000 éve foglalkoznak a termesztésével. A közép-ázsiai Tien-san hegység lejtőiről származó körte vadon is megterem Nyugat- és Közép-Ázsiában, valamint Európa mérsékelt éghajlatú tájain. 

A görög mitológia szerint Tantaloszt, Zeusz egyik fiát, gonosz tettei miatt az alvilágba száműzték büntetésből. Gaztetteit egy körtefa alatt kellett meggyónnia. Amikor éhes volt, vágyakozva nyúlt volna a feje fölött lógó gyümölcsökért, ám az ágak visszahúzódtak, így mindig éhes maradt.

Érdekes, hogy míg a kínai hagyományban a körtefa a szomorúságot, az elválást, a keresztény kultúrkörben viszont csoportos, hófehér virágaival Szűz Máriát jelképezi. A körtét sokáig csak főzve, sütve vagy párolva ették, mert azt gondolták róla, nyersen mérgező.

Egészségünk támogatása érdekében is érdemes a körtét sűrűbben beemelni az étkezésünkbe, hiszen ez az édeskés gyümölcs meglehetősen sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz.

A körtét legtöbbször éretlenül árulják, mert azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amelyeknek van utóérése. Ha ezt a folyamatot gyorsítani szeretnénk, akkor tegyük egy almával együtt papírzacskóba. A gyümölcs akkor nevezhető érettnek, ha a szára leesik, amikor csak épp hozzáérünk.

Ismerkedjünk idén is bátran ezzel az ínycsiklandó alapanyaggal, próbáljunk ki új és izgalmas recepteket!

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!