Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Mindennapi kenyerünk - készítsd házilag!

Szinte csak liszt és víz kell hozzá. A legegyszerűbb ételeink egyike, ami egyben az egyik legfinomabb is lehet. Ne féljünk házilag készíteni!

A mai kenyerek őse valaha a lepény volt. Az ősember is ismerte már ezt a csupán víz és liszt keverékéből készülő ételt. Ma ezt a változatot nevezzük kovásztalan kenyérnek és ebből fejlődött ki végül a napjainkban is ismeretes kovászos kenyér. Kezdetben búzából készült, de mára már rozs-, árpa-, alakor- vagy akár hajdinaliszt is lehet az alapanyaga.

Az Új Kenyér vallásos ünnepe is a népi aratóünnephez kapcsolódik. A termény betakarításához kapcsolódó különböző vallásos ünnepek a világ minden táján ismertek és legtöbbször a hálaáldozat bemutatását is jelentik. 

A kenyér otthon is elkészíthető, bár talán sokan félnek belefogni. Most felsoroljuk azokat az eszközöket és hozzávalókat, amikkel nagyobb magabiztossággal vághatunk bele a készítésbe.

1.  A liszt

A jó liszt a jó kenyér alapja. Keressük a BL80-as jelölést és a kifejezetten kenyérsütésre ajánlott fajtákat. A kenyér minősége szempontjából a legfontosabb a sikér. A magas sikértartalom a garancia arra, hogy a kenyerünk jól dagasztható, gyúrható és formázható lesz. Ha jó a lisztünk, jó az esélyünk arra, hogy könnyű, puha tésztájú kenyeret süssünk.

2.  Dagasztás

Ebben a témában két iskola létezik. Egyes irányzatok szerint csak a kézzel dagasztott kenyér lehet igazán jó, mások bátran bevetik a gépeket. Ha van otthon robotgépünk, szinte biztos, hogy létezik hozzá dagasztókar is. Ha tartunk a kézi dagasztástól, használjuk ki a gépesítés előnyeit. De választhatunk az első próbálkozásokhoz olyan receptet is, amelyikben nincs szükség dagasztásra. Ezek az úgynevezett “dagasztás nélküli kenyerek”. Ne féljünk ettől a technikától sem, nagyon jó textúrájú kenyereket kaphatunk így is.

3. Kelesztés

Könnyebbség lehet, ha van otthon kelesztőtál, de nem elengedhetetlen. Tegyük a tésztánkat kiegyensúlyozott hőmérsékletű, nem huzatos helyre és takarjuk le egy tiszta konyharuhával.  Ha nincs a lakásban kellően napos, vagy langyos hely, tehetjük 30-40 fokos vízbe, esetleg hűlőfélben lévő, vagy legalacsonyabb fokozatra tett, majd kikapcsolt sütőbe. Ebben az esetben két dologra érdemes figyelni: ne legyen túl meleg a sütő, mert úgy a tészta elkezdhet sülni, illetve fontos, hogy ne kelljen sokáig a tésztánk, mert ha túlkelt, akkor már nem lesz olyan jó a végeredmény.

4. Sütő

Vannak, akik otthon is profi szinten űzik a kenyérsütést, de ha mi csak épp  hobbiként sütnénk házi kenyeret a családnak, ehhez nem kell beruházni további eszközökbe. Sokkal fontosabb, hogy ismerjük jól a sütőnket, így könnyen tudjuk a saját eszközeinkhez igazítani a recepteket.

Ha ezeket az alapokat szem előtt tartjuk, és megtaláljuk a  számunkra szimpatikus receptet, semmi nem állíthat meg minket abban, hogy a családi asztalra házi készítésű kenyér kerülhessen.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!