Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Cseresznye befőtt

Ancsa9 receptje https://www.sutnijo.hu/profil/6464-ancsa9
Cseresznye befőtt
Elkészítési nehézség: Könnyű
Kategória: Befőttek
Másodlagos kategória: Klasszikus befőttek

Hozzávalók

Ancsa9 Ancsa9 receptje

Elkészítés

Előkészítés

Az üvegeket, nagyon fontos, hogy jól mossuk át. Én hipós vízben elmosogatom, majd kicsi ecetet teszek az öblítős vízbe. Az ecet fertőtlenítő hatású, megöli a gombákat, nem romlik meg a befőtt. Jól szárítsuk ki az üvegeket, mielőtt beletennénk a cseresznyéket érdemes beleszagolni, hogy nincs-e esetleg savanyúság vagy olyan szaga, amit előtte tároltak az üvegbe.

Szétválogatjuk a cseresznyéket, a csúnyákat és romlottakat kidobjuk, majd alaposan megmossuk őket. Ezután 6 liter vizet felteszünk forrni, az 1,80 dkg cukorral szirupot főzzünk. Belekeverjük még az 1 kávéskanál citromsavat. Amikor felforrt belekeverjük utoljára a nátrium-benzoátot. Ameddig forr a víz, beletesszük az üvegekbe a cseresznyéket. Amikor felforrt a szirup jöhet a cseresznyére. Az üvegeket újságpapírra tegyük,mert az újság felveszi a hőt, de meleg vízbe is tehetjük az üvegeket ha valakinek ez a szimpatikusabb. Én az újságot szoktam alájuk tenni az is megfelelő a célnak. Amikor az üvegekbe tesszük a forró szirupot először csak picit tegyünk mindegyikbe, hogy felvegye a hőt, így nem pattan szét az üveg. Várunk kicsit, majd ráönthetjük a többi szirupot. Rátesszük a tetőket jó szorosan és dunsztoljuk őket. Egy nagy lapos fazékba teszünk annyi vizet, hogy félig legyen az üveg lepve. Majd alágyújtunk a gáznak és dunsztoljuk 50 percig, ameddig kicsit megfakul a cseresznye színe az üvegbe. Utolsó lépésként jól betakarjuk rengeteg ruhával és száraz dunsztolást hajtunk végre.

Tálalás

12 üveg cseresznye befőtt jön ki az adagból.

Tárolás

Hűvös helyen tartandó.

Vélemények

gazdasszony

gazdasszony
2012.06.13. | 06:34

Tetszik a recept. Annyit változtattam, hogy nem használtam tartósítószert, a kidunsztolt üvegeket a kupakkal lefelé állítva tettem száraz dunsztba majd kamrapolcra.
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!