Birsalma befőtt (kompót)
Hozzávalók
720 ml-es üveghez:
3 db birsalma
2 ek. cukor
1-2 szegfűszeg
1 darabka fahéj
borsónyi szalicil
Elkészítés
Előkészítés
A befőttes üvegeket megmossuk, lefordítjuk, hogy a víz kicsepegjen belőlük.
A birsalmát a bolyhaitól megtisztítjuk, alaposan megmossuk, az esetleges hibás részeket kivágjuk, de
nem hámozzuk.
A birsalmát a bolyhaitól megtisztítjuk, alaposan megmossuk, az esetleges hibás részeket kivágjuk, de
nem hámozzuk.
Elkészítés
A megtisztított birset, késsel cikkekre daraboljuk és üvegekbe rakjuk. Minden üvegbe teszünk 1-2 szegfűszeget, egy darabka fahéjat, 2 ek. cukrot, borsónyi szalicilt majd feltöltjük hideg vízzel és celofánnal lekötjük. Ráhelyezzük a csavaros fedeleket is, de nem csavarjuk be és gőzöléssel kidunsztoljuk.
Gőzöléses dunsztolás:
Egy nagyobb edény aljára többrétegű papírt, konyharuhát vagy valamilyen rácsot helyezünk, és arra állítjuk az üvegeket. Erre azért van szükség, hogy az üvegek nehogy elrepedjenek. A fazékba annyi vizet öntünk, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd kis lángra főni tesszük. Amikor az üvegekben lévő folyadék forrni (gyöngyözni) kezd, onnantól számítunk 15 percet. A tüzet lezárjuk, a fedeleket az üvegekre szorítjuk, az edényt takaróval, pléddel letakarjuk és így hagyjuk kihűlni.
Gőzöléses dunsztolás:
Egy nagyobb edény aljára többrétegű papírt, konyharuhát vagy valamilyen rácsot helyezünk, és arra állítjuk az üvegeket. Erre azért van szükség, hogy az üvegek nehogy elrepedjenek. A fazékba annyi vizet öntünk, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd kis lángra főni tesszük. Amikor az üvegekben lévő folyadék forrni (gyöngyözni) kezd, onnantól számítunk 15 percet. A tüzet lezárjuk, a fedeleket az üvegekre szorítjuk, az edényt takaróval, pléddel letakarjuk és így hagyjuk kihűlni.
Tálalás
720 ml-es befőttes üveg.
3 kg birsből 8-9 db 720 ml-es üveg lesz.
3 kg birsből 8-9 db 720 ml-es üveg lesz.
Alternatív elkészítés
Levesnek, sültek mellé mártásnak, de desszertként is megállja a helyét.
Kedvencnek jelölöm
Birsalma befőtt (kompót)
Hozzávalók
720 ml-es üveghez:
3 db birsalma
2 ek. cukor
1-2 szegfűszeg
1 darabka fahéj
borsónyi szalicil
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
A befőttes üvegeket megmossuk, lefordítjuk, hogy a víz kicsepegjen belőlük.
A birsalmát a bolyhaitól megtisztítjuk, alaposan megmossuk, az esetleges hibás részeket kivágjuk, de
nem hámozzuk.
A birsalmát a bolyhaitól megtisztítjuk, alaposan megmossuk, az esetleges hibás részeket kivágjuk, de
nem hámozzuk.
Elkészítés
A megtisztított birset, késsel cikkekre daraboljuk és üvegekbe rakjuk. Minden üvegbe teszünk 1-2 szegfűszeget, egy darabka fahéjat, 2 ek. cukrot, borsónyi szalicilt majd feltöltjük hideg vízzel és celofánnal lekötjük. Ráhelyezzük a csavaros fedeleket is, de nem csavarjuk be és gőzöléssel kidunsztoljuk.
Gőzöléses dunsztolás:
Egy nagyobb edény aljára többrétegű papírt, konyharuhát vagy valamilyen rácsot helyezünk, és arra állítjuk az üvegeket. Erre azért van szükség, hogy az üvegek nehogy elrepedjenek. A fazékba annyi vizet öntünk, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd kis lángra főni tesszük. Amikor az üvegekben lévő folyadék forrni (gyöngyözni) kezd, onnantól számítunk 15 percet. A tüzet lezárjuk, a fedeleket az üvegekre szorítjuk, az edényt takaróval, pléddel letakarjuk és így hagyjuk kihűlni.
Gőzöléses dunsztolás:
Egy nagyobb edény aljára többrétegű papírt, konyharuhát vagy valamilyen rácsot helyezünk, és arra állítjuk az üvegeket. Erre azért van szükség, hogy az üvegek nehogy elrepedjenek. A fazékba annyi vizet öntünk, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd kis lángra főni tesszük. Amikor az üvegekben lévő folyadék forrni (gyöngyözni) kezd, onnantól számítunk 15 percet. A tüzet lezárjuk, a fedeleket az üvegekre szorítjuk, az edényt takaróval, pléddel letakarjuk és így hagyjuk kihűlni.
Tálalás
720 ml-es befőttes üveg.
3 kg birsből 8-9 db 720 ml-es üveg lesz.
3 kg birsből 8-9 db 720 ml-es üveg lesz.
Alternatív elkészítés
Levesnek, sültek mellé mártásnak, de desszertként is megállja a helyét.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?