Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Karamell tortácska törökmézzel

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Tésztához:

15 dkg liszt
6 dkg vaj vagy margarin
4 dkg mogyoróvaj ( földimogyoró)
5 dkg porcukor
0,5 dl tej vagy szójatej
1 kiskanál Dr. Oetker Sütőpor

Krém:

10 dkg cukor
3 dl tej vagy szójatej
4 dkg vaj

Törökméz:

10 dkg cukor
1 ek. méz
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

A sütőt előmelegítjük 170 'C.
12-14 db muffin vagy kosárka formákat kiolajozunk.

Elkészítés

A lágy vajat és mogyoróvajat (nem Nutella, a sós földimogyoró kell, ha nincs, akkor vajjal helyettesíthetjük) elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a porcukrot és a sütőport majd a tejet és gyors mozdulatokkal kicsit összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük fél órát. A pihentetés után a tésztából egy rudat formázunk, amit 12 darabra vágunk és (folpackon) kicsit kinyújtjuk, majd a sütőformába nyomkodjuk. A túllógó széleket levágjuk, ezeket összegyúrva még használhatjuk. Visszatesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a többi hozzávalót.
Elkészítjük a törökmézet, először egy tálcát jó alaposan leolajozunk, majd a cukrot és a mézet összedolgozzuk egy kanállal és egy edényben feltesszük melegedni, ha kezd olvadni, onnantól ne keverjük, csak rázogassuk és várjuk meg, amíg szép aranybarna színt kap. Ekkor szórjuk bele a szódabikarbónát, és gyorsan keverjük el, le is vehetjük a tűzről és önthetjük a kiolajozott tálcára.
Fél órán belül megszilárdul és törhető, darabolható lesz.
A pudingport és 2 dkg cukrot, 1 dl tejjel kikeverünk. A többi cukrot egy edényben karamellizáljuk, ha már sötétbarna, hozzáadjuk a vajat, elkeverjük, majd a maradék tejet, és ha már teljesen elolvadt a tejben a karamell, belekeverjük a pudingporos tejet is, mikor sűrűsödni kezd, levehetjük a tűzről és a tésztakosárkákba töltjük. Mehet a sütőbe kb. 25-30 percre.(Ha a törökmézet a langyos tortácskákra rakjuk, kicsit megolvadnak.)

Tálalás

Kb. 14 db

Alternatív elkészítés

A törökméz receptet "Nigella" konyhájában láttam és régóta ki szerettem volna próbálni, nagyon mókás mikor elkészül :D
Karamell tortácska törökmézzel Karamell tortácska törökmézzel

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!