Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Karamell tortácska törökmézzel

Nikol receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1967-nikol
Karamell tortácska törökmézzel
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Édes sütemények
Másodlagos kategória: Egyéb sütemények

Hozzávalók

Tésztához

  • 15 dkg liszt
  • 6 dkg vaj vagy margarin
  • 4 dkg mogyoróvaj ( földimogyoró)
  • 5 dkg porcukor
  • 0,5 dl tej vagy szójatej
  • 1 kiskanál Dr. Oetker Sütőpor

Krém

Törökméz

Nikol Nikol receptje

Elkészítés

Előkészítés

A sütőt előmelegítjük 170 'C.
12-14 db muffin vagy kosárka formákat kiolajozunk.

A lágy vajat és mogyoróvajat (nem Nutella, a sós földimogyoró kell, ha nincs, akkor vajjal helyettesíthetjük) elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a porcukrot és a sütőport majd a tejet és gyors mozdulatokkal kicsit összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük fél órát. A pihentetés után a tésztából egy rudat formázunk, amit 12 darabra vágunk és (folpackon) kicsit kinyújtjuk, majd a sütőformába nyomkodjuk. A túllógó széleket levágjuk, ezeket összegyúrva még használhatjuk. Visszatesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a többi hozzávalót.
Elkészítjük a törökmézet, először egy tálcát jó alaposan leolajozunk, majd a cukrot és a mézet összedolgozzuk egy kanállal és egy edényben feltesszük melegedni, ha kezd olvadni, onnantól ne keverjük, csak rázogassuk és várjuk meg, amíg szép aranybarna színt kap. Ekkor szórjuk bele a szódabikarbónát, és gyorsan keverjük el, le is vehetjük a tűzről és önthetjük a kiolajozott tálcára.
Fél órán belül megszilárdul és törhető, darabolható lesz.
A pudingport és 2 dkg cukrot, 1 dl tejjel kikeverünk. A többi cukrot egy edényben karamellizáljuk, ha már sötétbarna, hozzáadjuk a vajat, elkeverjük, majd a maradék tejet, és ha már teljesen elolvadt a tejben a karamell, belekeverjük a pudingporos tejet is, mikor sűrűsödni kezd, levehetjük a tűzről és a tésztakosárkákba töltjük. Mehet a sütőbe kb. 25-30 percre.(Ha a törökmézet a langyos tortácskákra rakjuk, kicsit megolvadnak.)

Tálalás

Kb. 14 db

Javaslatok, alternatív elkészítés

A törökméz receptet "Nigella" konyhájában láttam és régóta ki szerettem volna próbálni, nagyon mókás mikor elkészül :D

Vélemények

Kata

Kata
2012.04.22. | 20:01

Féltem hozzá fogni de nem bántam meg , fincsi lett.
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!