Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Túrós blinc

zsuzsa56 receptje https://www.sutnijo.hu/profil/3259-zsuzsa56
Túrós blinc
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Édes sütemények , Mártások, szószok, pürék
Másodlagos kategória: Gofrik, palacsinták , Szószok

Hozzávalók

A palacsintákhoz

  • 2 nagy tojás
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • egy csipet só
  • 6-7 púpozott evõkanál liszt
  • 100 g vaj
  • 1 fiola vanília aroma

A töltelékhez

  • 350 g tehéntúró
  • 200 g krémsajt
  • 1 nagy tojás
  • 50 g finom szemû kristálycukor
  • ½ citrom lereszelt héja
  • néhány csepp vanília-kivonat

Az áfonyaszószhoz

  • 200 g kék áfonya
  • 45 g finom szemû kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • 2 teáskanál kukorica
  • keményítõ (vagy 2 teáskanál más
  • vízben oldódó keményítő)

A tálaláshoz

  • 2 púpozott teáskanál (10 g) porcukor
  • ½ teáskanál õrölt fahéj
  • 2 doboz (280 ml) tejföl
zsuzsa56 zsuzsa56 receptje

Elkészítés

Elkészítés

1.
Először készítsük el a palacsintákat. Verjük fel géppel vagy kézzel a tojásokat, majd keverjük hozzá a tejet, a tejszínt, az aromát és a sót. Kanalanként adjuk hozzá a lisztet, közben mindig simára keverve a tésztát. Akkor jó, ha olyan sűrű, mint a zsírdús tejszín. Hagyjuk állni fél órán át.
2.
Közben olvasszuk meg a vajat, és hagyjuk egy kicsit visszahűlni. Amikor a palacsintatészta pihenőideje letelt, keverjünk hozzá egy evőkanálnyi olvasztott vajat. Hevítsünk fel egy nagyjából 20 cm átmérőjű serpenyőt vagy palacsintasütőt, és pöttyintsünk bele egy kevéske olvasztott vajat, épphogy egy vékony filmréteget képezzen az alján. Amikor a serpenyő kellőképpen felforrósodott, öntsünk bele a kancsóból annyi tésztát, hogy épp beborítsa az alját, forgassuk-rázogassuk, hogy a tészta szétterjedjen, és a felesleget öntsük vissza a kancsóba. (Így a palacsintának lesz egy kis füle a serpenyő peremén, de ne aggódjunk, épp erre van szükségünk.)
Süssük a palacsinta egyik oldalát, amíg a széle már kezd visszapöndörödni, és az alja teljesen megköt. Fordítsuk át egy tányérra, sült felével fölfelé, és takarjuk le egy konyharuhával. Folytassuk a palacsintasütést, amíg a tészta el nem fogy. 12 palacsinta kell, hogy a konyharuha alatt lapuljon.
3.
Ha úgy könnyebb a dolgunk, elkészíthetjük a tölteléket most, megtölthetjük vele a palacsintákat, és hármasával becsomagolva le is fagyaszthatjuk őket, hogy aztán amikor szükségünk lesz rá, a fagyott palacsintákat – alig 10 perc alatt – a lenti módon készre süssük. Ha azonban frissen készítjük, melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat). A maradék olvasztott vaj egy részével kenjük ki a tálat, amelyben a blinceket fogjuk kisütni – a tál kb. akkora legyen, mint amilyenben a lasagnét szoktuk készíteni. Keverjük sima krémmé a töltelék hozzávalóit. Fektessünk magunk elé egy palacsintát, sült felével lefelé, a fülecskét magunk felé fordítva. Halmozzunk a közepére egy púpozott evőkanálnyi túrótölteléket, a fülénél fogva hajtsuk rá az egyik oldalát, majd körben tovább úgy, hogy négyszögletes batyut kapjunk, majd helyezzük az előkészített tálra. A többi palacsintát hasonlóképpen töltsük meg.
4.
Kenjük meg a tetejüket jó bőven a maradék olvasztott vajjal, és süssük 20-30 percig, amíg a blincek szép aranyszínűre pirulnak, és kissé megpuffadnak. Amíg sülnek, készítsük el a szószt. Tegyük az áfonyát egy edénybe a cukorral és a citromlével, és közepesen nagy lángon forraljuk fel. Hagyjuk bugyogni kb. 3 percig, amíg a gyümölcs kiizzadja a leve nagy részét, és egy kicsit le is sül. Keverjük hozzá a keményítőt, és főzzük tovább még fél percig, amíg a szósz szép sűrű és fényes nem lesz.
5.
Emeljük ki a tálat a sütőből, és szitáljunk a blincek tetejére porcukrot és az őrölt fahéjat, hogy mindenhová bőven jusson belőle. Tegyük az asztalra, és készítsünk mellé egy kancsóban hideg tejfölt, egy másikban pedig a meleg áfonyaszószt. Egészségünkre.

Tálalás

12 darab lesz belőle, 6 személynek elegendő.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!