Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Túrós blinc

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

A palacsintákhoz:

2 nagy tojás
2 dl tej
1 dl tejszín
egy csipet só
6-7 púpozott evõkanál liszt
100 g vaj
1 fiola vanília aroma

A töltelékhez:

350 g tehéntúró
200 g krémsajt
1 nagy tojás
50 g finom szemû kristálycukor
½ citrom lereszelt héja
néhány csepp vanília-kivonat

Az áfonyaszószhoz:

200 g kék áfonya
45 g finom szemû kristálycukor
1 citrom leve
2 teáskanál kukorica
keményítõ (vagy 2 teáskanál más
vízben oldódó keményítő)

A tálaláshoz:

2 púpozott teáskanál (10 g) porcukor
½ teáskanál õrölt fahéj
2 doboz (280 ml) tejföl
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

1.
Először készítsük el a palacsintákat. Verjük fel géppel vagy kézzel a tojásokat, majd keverjük hozzá a tejet, a tejszínt, az aromát és a sót. Kanalanként adjuk hozzá a lisztet, közben mindig simára keverve a tésztát. Akkor jó, ha olyan sűrű, mint a zsírdús tejszín. Hagyjuk állni fél órán át.
2.
Közben olvasszuk meg a vajat, és hagyjuk egy kicsit visszahűlni. Amikor a palacsintatészta pihenőideje letelt, keverjünk hozzá egy evőkanálnyi olvasztott vajat. Hevítsünk fel egy nagyjából 20 cm átmérőjű serpenyőt vagy palacsintasütőt, és pöttyintsünk bele egy kevéske olvasztott vajat, épphogy egy vékony filmréteget képezzen az alján. Amikor a serpenyő kellőképpen felforrósodott, öntsünk bele a kancsóból annyi tésztát, hogy épp beborítsa az alját, forgassuk-rázogassuk, hogy a tészta szétterjedjen, és a felesleget öntsük vissza a kancsóba. (Így a palacsintának lesz egy kis füle a serpenyő peremén, de ne aggódjunk, épp erre van szükségünk.)
Süssük a palacsinta egyik oldalát, amíg a széle már kezd visszapöndörödni, és az alja teljesen megköt. Fordítsuk át egy tányérra, sült felével fölfelé, és takarjuk le egy konyharuhával. Folytassuk a palacsintasütést, amíg a tészta el nem fogy. 12 palacsinta kell, hogy a konyharuha alatt lapuljon.
3.
Ha úgy könnyebb a dolgunk, elkészíthetjük a tölteléket most, megtölthetjük vele a palacsintákat, és hármasával becsomagolva le is fagyaszthatjuk őket, hogy aztán amikor szükségünk lesz rá, a fagyott palacsintákat – alig 10 perc alatt – a lenti módon készre süssük. Ha azonban frissen készítjük, melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat). A maradék olvasztott vaj egy részével kenjük ki a tálat, amelyben a blinceket fogjuk kisütni – a tál kb. akkora legyen, mint amilyenben a lasagnét szoktuk készíteni. Keverjük sima krémmé a töltelék hozzávalóit. Fektessünk magunk elé egy palacsintát, sült felével lefelé, a fülecskét magunk felé fordítva. Halmozzunk a közepére egy púpozott evőkanálnyi túrótölteléket, a fülénél fogva hajtsuk rá az egyik oldalát, majd körben tovább úgy, hogy négyszögletes batyut kapjunk, majd helyezzük az előkészített tálra. A többi palacsintát hasonlóképpen töltsük meg.
4.
Kenjük meg a tetejüket jó bőven a maradék olvasztott vajjal, és süssük 20-30 percig, amíg a blincek szép aranyszínűre pirulnak, és kissé megpuffadnak. Amíg sülnek, készítsük el a szószt. Tegyük az áfonyát egy edénybe a cukorral és a citromlével, és közepesen nagy lángon forraljuk fel. Hagyjuk bugyogni kb. 3 percig, amíg a gyümölcs kiizzadja a leve nagy részét, és egy kicsit le is sül. Keverjük hozzá a keményítőt, és főzzük tovább még fél percig, amíg a szósz szép sűrű és fényes nem lesz.
5.
Emeljük ki a tálat a sütőből, és szitáljunk a blincek tetejére porcukrot és az őrölt fahéjat, hogy mindenhová bőven jusson belőle. Tegyük az asztalra, és készítsünk mellé egy kancsóban hideg tejfölt, egy másikban pedig a meleg áfonyaszószt. Egészségünkre.

Tálalás

12 darab lesz belőle, 6 személynek elegendő.
Túrós blinc Túrós blinc Túrós blinc

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!