Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Túrós - mákos fügés rolád

zsuzsa56 receptje https://www.sutnijo.hu/profil/3259-zsuzsa56
Túrós - mákos fügés rolád
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Édes sütemények , Lekvárok, dzsemek
Másodlagos kategória: Piskóták , Szeletek , Ízesített lekvárok

Hozzávalók

Hozzávalók

A füge dzsemhez

  • 4 db lila füge
  • 5 dkg barna nádcukor
  • 1 citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve
  • 1 csipet kardamom mag (őrölt)
  • 1 csipet őrölt csillagánizs
  • fahéj
  • 1 ek. vanília aroma
  • 1 tk. kukorica keményítő
  • 1-2 ek. víz

A túró krémhez

Díszítéshez

  • 2 db füge
zsuzsa56 zsuzsa56 receptje

Elkészítés

Elkészítés

A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A sárgájákat habosítsuk fel a vízzel, és a 6 dkg cukorral, majd forgassuk bele a maradék cukorral keményre felvert tojásfehérjét. Végül keverjük hozzá a lisztes sütőporos mákos keveréket, és az olajat. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt sütőlapra, de még jobb, ha barna csomagoló papírt használunk. 200 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük. Légkeverés legyen bekapcsolva. Azután lisztezett deszkára borítsuk a lapot, húzzuk le róla a papírt, és fordítsuk meg a papírt, és a tiszta felébe tekerjük fel a roládot. (lásd a képen). A túrókrémhez keverjük simára a vajat a cukorral, vaníliás cukorral, valamint a szobahőmérsékletű túróval. A lekvárhoz főzzük fel a cukorral a felszeletelt fügét, a fűszerekkel, és citromhéjjal, levével ízesítjük. Főzzük sűrűre, majd a vízben oldjuk fel a keményítőt, és keverjük a fügéhez. Hagyjuk kihűlni. Én előző nap készítettem el, mert úgy tökéletes, és hamarább elkészülünk vele.
Csomagoljuk ki a papírból a roládot, és kenjük meg a lekvárral, és a túrókrém 2/3 részét kenjük a lekvárra. Szorosan tekerjük fel a papírral újra, és hagyjuk a papírban mindaddig, amíg nem köt meg. Tegyük 2 órára a hűtőbe. Ezután távolítsuk el a papírt róla, és tegyük egy tálcára, ami alá tortapapírt helyezünk. Kenjük meg a maradék krémmel. Hűtsük be letakarva, majd felszeletelve, a felezett fügével díszítve tálaljuk.

Javaslatok, alternatív elkészítés

Ez a csodálatos desszert, már rég elnyerte a tetszésemet.
Mivel nagy rajongója vagyok a piskóta roládoknak, elkészítettem a mákos változatot is. Remek íz harmóniát hoztam össze. Lehet próbálkozni, mert ez a különlegesség a mai gasztronómiában is megállja a helyét.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató