Receptek



Hozzávalók
2 rúdhoz
Töltelékhez
- 1,2 kg érett, de keményebb húsú körte
- fél citrom kifacsart leve
- 80 g cukor
- 1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
- 150 g finom szemű zabpehely
Tésztához
- 1 csomag Dr. Oetker Réteslap
Kenéshez
- 130 g margarin
- 1 púpozott kávéskanál mézeskalácsfűszerkeverék
Díszítéshez
- kevés porcukor
Elkészítés
Előkészítés:
A réteslapokat a csomagoláson leírtak szerint kivesszük a hűtőből, és szobahőmérsékleten 10-15 percet pihentetjük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
Töltelék:
A körtéket megmossuk, meghámozzuk, magházukat kivágjuk, majd a körtehúst 2-3 cm hosszú, keskeny csíkokra szeljük. Keverőtálba szórjuk, hozzáforgatjuk a frissen facsart citromlevet, a cukrot, a vaníliás cukrot és 100 g zabpelyhet, majd 15 percet állni hagyjuk. A maradék zabpelyhet finomra őröljük.
Tészta:
A réteslapokat a sütőpapírral együtt kitekerjük, a papírt a tepsire (kb. 30x40 cm) helyezzük. Egy réteshez három réteslapot használunk fel.
A margarint megolvasztjuk, 30 grammot átöntünk egy kis tálkába. A többi margarinhoz hozzákeverjük a mézeskalácsfűszerkeveréket.
Egy réteslapot tiszta konyharuhára helyezünk. Ecset segítségével vékonyan megkenjük a mézeskalács-fűszeres margarinnal. Ráhelyezzük a második réteslapot, ismét megkenjük, majd rátesszük a harmadik réteslapot is. Alsó harmadát beszórjuk az őrölt zab felével úgy, hogy a széleken egy 2-3 cm-es területet üresen hagyunk. Az alsó részre rákanalazzuk a körtés töltelék felét. Ráhajtogatjuk az üresen hagyott tésztaszéleket, majd konyharuha segítségével szorosan feltekerjük a rétest. A tetejét lekenjük a félretett margarin felével, és tepsibe helyezzük. A többi alapanyag felhasználásával hasonlóan készítjük el a másik rudat is. A tepsit a sütő középső részébe toljuk és a rudakat aranybarnára sütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Díszítés: A kihűlt rétest porcukorral megszórva tálaljuk
Javaslatok, alternatív elkészítés
Finom szemű zabpelyhet nemcsak készen vásárolhatunk.
Szórjuk a zabpelyhet késes aprítóba, majd törjük kissé össze, így finomabb szemcséket fogunk kapni.
Vélemények
Még nem érkezett vélemény!