Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Almás és túrós kígyórétes

Barbi29 receptje https://www.sutnijo.hu/profil/3030-barbi29
Almás és túrós kígyórétes
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Édes sütemények , Kelt tészták
Másodlagos kategória: Rétesek , Kalácsfélék

Hozzávalók

  • 1 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 tojás

Almáshoz

  • 1 kg alma
  • 5 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 csapott kiskanál őrölt fahéj
  • 1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa

a túróshoz

  • 50 dkg félzsíros tehéntúró
  • 5 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál tejföl

a tepsi kikenéséhez

  • vaj vagy sütőmargarin

a lekenéshez

  • 1 tojás
Barbi29 Barbi29 receptje

Elkészítés

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, majd az élesztőt belemorzsoljuk. Fél evőkanálnyi cukrot szórunk bele, és letakarva, meleg helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk. A maradék cukrot és sót rászórjuk, a közepét kimélyítjük. Ide kerül a tojás, és a fölfuttatott élesztő.
Addig dagasztjuk, míg egynemű, közepesen kemény kelt tészta lesz belőle, mely elválik az edény falától. Ezután 3 egyforma részre vágjuk, és már dolgozhatunk is vele Legfeljebb annyi ideig pihentessük, míg elkészítjük a töltelékeit.
A töltelékek készítése. Az almáshoz a megmosott és leszárogatott almát meghámozzuk, majd kettéhasítjuk, magházát kivájjuk, húsát kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük vagy 2 centis kockákra vágjuk. A vajat vagy margarint egy lábasban fölolvasztjuk, az almát rádobjuk. A cukorral megszórjuk, majd lefödve, kis lángon kb. 12 percig saját levében pároljuk, közben többször megkeverjük. Akkor jó, ha szinte teljesen megpuhult. Ekkor a fahéjjal fűszerezzük, a morzsát belekeverjük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. A túrótöltelékhez a túrót szitán áttörjük, azután a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a búzadarával, a tejföllel meg a tojássárgájával összekeverjük. Egyenként henger alakúra sodorjuk, és kb. 40 centi hosszú és 25 centi széles lapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalait kb. 8 centi mélységben, kissé ferdén, kb. kétujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk. Középre (a simán hagyott részen) 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, erre kerül majd a töltelék.
A tésztát a töltelékre, egymásra hajtjuk úgy, mint ha fonnánk, azaz egyet balról, egyet jobbról hajtunk rá, és így tovább. A tésztákat felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 30 perc alatt megsütjük.
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül porcukrot szitálunk rá. Kicsit ferdén, vastag szeletekre vágjuk.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!