Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Farsangi fánk

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

Farsangi fánk

3 dl tej
1 kocka friss élesztő
1 evőkanál porcukor
5 dkg olvasztott vaj
2 darab tojássárgája
1 pohárka rum/ vagy rumaroma
pici só
50 dkg liszt
olaj a sütéshez
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd mehet hozzá az egy evőkanál porcukor és hagyjuk felfutni. Addig egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a sót, az olvasztott vajat, a rumot és ha felfutott az élesztő, azt is. Közepes keménységű kelt tésztát készítsünk. Dolgozzuk ki rendesen, hogy szép hólyagos tésztát kapjunk. Miután szép sima felületű a tésztánk enyhén lisztezzük meg a tetejét. Langyos helyen konyharuhával letakarva kb. 30-45 perc alatt másfélszeresére kelesztjük. A kelés után kilisztezett felületre borítjuk és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztánkat. Fánkszaggatóval (nekem annak híján vizes pohárral) kiszaggatjuk és újabb 30 percre pihenni hagyjuk, persze itt is letakarjuk konyharuhával. A fánkocskákat közepesen meleg olajba elkezdjük kisütni.
FONTOS, hogy a sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra, azaz fordítva rakjuk bele. Ha nem így teszünk nem lesznek szép szalagosak a fánkjaink. Aztán fontos még, hogy a sütés elején az edényt fedjük le egy fedővel és úgy süssük a fánkokat aranysárgára, majd megfordításuk után már nem kell a fedőt visszatenni. Csepegtessük le a fölösleges zsiradékot a fánkokról, majd szórjuk meg porcukorral és fogyaszthatjuk is. Akár töltve, akár lekvárral csak ajánlani tudom, mert nagyon finom sütemény lesz belőle.

Tálalás

Porcukorral tálaljuk és a legfinomabb házi lekvárral :)

Alternatív elkészítés

Az olajjal tényleg vigyázzunk, mert ha túl forró olajba tesszük, kívül hamar megsül, de belül nyers marad, míg ha nem kellőképp meleg az olajunk, megszívja magát a fánk és az minden csak nem finom. Az egészségünkről már nem is beszélve.
Farsangi fánk Farsangi fánk

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!