Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Téli gyümölcskenyér

Dr. Oetker Mesterkonyha receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1-dr-oetker-mesterkonyha
Téli gyümölcskenyér
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

Gyümölcstöltelékhez

  • 100 g szárított alma (almachips)
  • 100 g egész mogyoró
  • 100 g dió (félbe vágva)
  • 100 g aszalt áfonya
  • 75 ml rum

Tésztához

  • 200 ml tej
  • 150 g lágy Rama vajas íz
  • 550 g búzaliszt
  • 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 150 g porcukor
  • 1 tojás (közepes méretű)
  • egy csipet só
  • 1 teáskanál őrölt ánizs
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Ezenkívül

Elkészítés

Előkészítés

Az almachipset kisebb darabokra törjük, és a diófélékkel, aszalt áfonyával és a rummal együtt egy keverőedénybe tesszük. A tejet langyosra melegítjük. A sütőformát (kb. 30x11 cm-es gyümölcskenyérforma) kikenjük margarinnal, és a sütőt előmelegítjük.

Elkészítés

A tésztához egy keverőedényben a lisztet az élesztővel elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a langyos tejet, majd az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen, letakarva kelni hagyjuk (kb. egy órát), míg az láthatóan megnő.

A tészta ¼ részét enyhén lisztezett munkafelületen egy 35x35 cm nagyságú lappá nyújtjuk. A tészta többi részéhez hozzágyúrjuk a gyümölcsös-magvas keveréket, és lisztes kézzel egy kb. 30 cm hosszú hengerré formázzuk. A hengert az elnyújtott tésztalap közepére helyezzük, majd beletekerjük. A tésztát a sütőformába fektetjük és meleg helyen még egyszer kelni hagyjuk (kb. 30 percig). Egy éles késsel a tészta közepét hosszanti irányban, 1 cm mélyen bevágjuk.

A sütőformát a sütő alsó részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 4-5. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 35-40 perc

Sütés után a gyümölcskenyeret sütőpapírral fedett sütőrácson hagyjuk hűlni.
A vajat megolvasztjuk és a még meleg kenyér tetejét megkenjük. Végül meghintjük bourbon vaníliás cukorral.

Tálalás

Kb. 20 szelet

Javaslatok, alternatív elkészítés

A kenyeret max. 3 hétig tárolhatjuk.

A tálaláshoz kínálhatunk mellé karácsonyi motívumot formázó vajat is.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató