Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Téli gyümölcskenyér

Dr. Oetker Mesterkonyha receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1-dr-oetker-mesterkonyha
Téli gyümölcskenyér
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

kb. 20 szelethez

Tésztához

  • 200 ml tej
  • 150 g lágy Rama vajas íz
  • 550 g búzaliszt
  • 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 150 g porcukor
  • 1 tojás (közepes méretű)
  • egy csipet só
  • 1 teáskanál őrölt ánizs
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Gyümölcstöltelékhez

  • 100 g szárított alma (almachips)
  • 100 g egész mogyoró
  • 100 g dió (félbe vágva)
  • 100 g aszalt áfonya
  • 75 ml rum

Ezenkívül

Elkészítés

Előkészítés

Az almachipset kisebb darabokra törjük, és a diófélékkel, aszalt áfonyával és a rummal együtt egy keverőedénybe tesszük. A tejet langyosra melegítjük. A sütőformát (kb. 30x11 cm-es gyümölcskenyérforma) kikenjük margarinnal, és a sütőt előmelegítjük.

Elkészítés

A tésztához egy keverőedényben a lisztet az élesztővel elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a langyos tejet, majd az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen, letakarva kelni hagyjuk (kb. egy órát), míg az láthatóan megnő.

A tészta ¼ részét enyhén lisztezett munkafelületen egy 35x35 cm nagyságú lappá nyújtjuk. A tészta többi részéhez hozzágyúrjuk a gyümölcsös-magvas keveréket, és lisztes kézzel egy kb. 30 cm hosszú hengerré formázzuk. A hengert az elnyújtott tésztalap közepére helyezzük, majd beletekerjük. A tésztát a sütőformába fektetjük és meleg helyen még egyszer kelni hagyjuk (kb. 30 percig). Egy éles késsel a tészta közepét hosszanti irányban, 1 cm mélyen bevágjuk.

A sütőformát a sütő alsó részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 4-5. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 35-40 perc

Sütés után a gyümölcskenyeret sütőpapírral fedett sütőrácson hagyjuk hűlni.
A vajat megolvasztjuk és a még meleg kenyér tetejét megkenjük. Végül meghintjük bourbon vaníliás cukorral.

Javaslatok, alternatív elkészítés

A kenyeret max. 3 hétig tárolhatjuk.

A tálaláshoz kínálhatunk mellé karácsonyi motívumot formázó vajat is.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!