Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Áfonyás tekercs

Dr. Oetker Mesterkonyha receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1-dr-oetker-mesterkonyha
Áfonyás tekercs
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

kb. 16 szelethez

Kelttésztához

  • 175 ml tej
  • 25 g Rama
  • 400 g búzaliszt
  • 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 40 g porcukor
  • fél csapott teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 tojás (közepes méretű)

Töltelékhez

  • 250 g fekete áfonya
  • 50 g porcukor
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 25 g Rama

Ezenkívül

  • kb. 2 evőkanál tej
  • kb. 2 evőkanál porcukor

Elkészítés

Előkészítés

A tepsit (40 x 30 cm) sütőpapírral béleljük.

Elkészítés

A tésztához tejet felmelegítjük, és a margarint felolvasztjuk benne. A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tejes keverékkel együtt, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd legmagasabb fokozaton 5 percig sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, amíg szemmel láthatóan megnő (kb. 1 óra). A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4 fokozat (előmelegítve)

A töltelékhez áfonyát megmossuk, és egy szűrőn lecsöpögtetjük. A cukrot és a fahéjat összekeverjük. A vajat egy főzőedényben felolvasztjuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen egy 40 x 30 cm-es lappá nyújtjuk. A megolvasztott vajjal meglocsoljuk, majd fahéjas cukorral hintjük. Az áfonyát egyenletesen elosztjuk rajta, úgy, hogy a hosszabbik oldalon 5 cm szélességben szabadon hagyjuk. A tésztát a hosszabbik oldalról indítva feltekerjük, és varrattal lefelé a tepsibe helyezzük. A tekercs végeit összenyomjuk, és tejjel megkenjük. A tésztát meleg helyen újra megpihentetjük (kb. 20 percig), majd egy éles kés segítségével 3 cm mélyen bevágjuk.

A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 25 perc

Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt porcukorral hintjük.

Javaslatok, alternatív elkészítés

A sütemény különösen finom, ha egy gombóc vanília fagyival tálaljuk.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!