Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Diós kalács

tekla64 receptje https://www.sutnijo.hu/profil/3073-tekla64
Diós kalács
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

Az élesztő felfuttatásához

  • 5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • fél dl tej
  • 1 tk liszt

Tészta

  • 1 kg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 0,5 dl olaj
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • kb. 2 dl tej (langyos)

Töltelék

  • 40 dkg darált dió
  • izlés szerint cukor
  • 10 dkg mazsola ( elhagyható)
  • fél citrom reszelt héja
  • pici tej
tekla64 tekla64 receptje

Elkészítés

Elkészítés

Az élesztőt, a hozzávalókkal felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit, tálba tesszük, majd ha az élesztő felfutott hozzáadjuk. A kb. 2 dl tejet ne öntsd azonnal a tálba, hanem készítsd a kezed ügyébe, és lassanként adagold a tésztához, mert nem biztos, hogy mind a 2 dl-t felveszi a tészta. Ez liszttől függ, hiába sima liszt, ahány malom annyi féle. Tehát gyúrjuk a tésztát, annyi tejjel amennyit felvesz, egy jól gyúrható, képlékeny, de nem ragadós tésztát kell kapnunk. Ha begyúrtuk, meleg helyre tesszük és kelesztjük. Addig a tölteléket is elkészítjük, a hozzávalókat egy lábaskában, kevés tejjel, vizes homok állagúra főzzük,hűtjük.
Amikor a tésztánk, kétszeresére kelt, négy egyforma adagra vágjuk. Egyesével kör alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, mint a beiglit. Hármat egymás mellé fektetünk, és összefonjuk, mint a kislányok haját. Nagy sütőpapíros tepsibe fektetjük a fonatot, és az egy beigli szerűt, vajjal vagy tojással megkenjük, előmelegített sütőben, lassú tűzön sütjük.

Javaslatok, alternatív elkészítés

A gyerekem Döglött macskának nevezi, szerinte olyan, mintha a mi, nagy vörös macskánk feküdne a tepsiben.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató