Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Mákvirág kalács

Svenson receptje https://www.sutnijo.hu/profil/10249-svenson
Mákvirág kalács
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

Hozzávalók

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 2,7 dl tej
  • 1 nagy tojás
  • 2 ek. cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 citrom héja
  • vanília aroma
  • 1 tojássárgája a kenéshez

Töltelék

  • 1 citrom héja
  • 15 dkg mák
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • szilvalekvár
Svenson Svenson receptje

Elkészítés

Elkészítés

Elkészítés:
1. a cukrot a tejhez adjuk és meglangyosítjuk. Elmorzsoljuk benne az élesztőt és hagyjuk felfutni,
2. a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a citrom héját, az olajat és a tojást, majd a végén az élesztős elegyet,
3. puha kalácstésztát dagasztunk, majd langyos helyen duplájára kelesztjük,
4. a tésztát lisztezett deszkán 3-5 mm vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a vajjal. Megszórjuk a porcukorral és citromhéjjal elkevert mákkal, és egy evőkanállal „megdobáljuk" szilvalekvárral,
5. az egészet feltekerjük, mint egy bejglit. Kör alakúra hajtjuk (a két végét összeillesztjük, akár le is vághatjuk a csücsköt, hogy szebb legyen) és sütőpapíros tepsire helyezzük,
6. Bevágásokat ejtünk a tepsihez képest merőlegesen a tésztán kb. 5 cm-es távolságban és az így keletkezett cikkeket kifelé fordítjuk, így alakul ki a virágunk,
7. Kb. 15 percig hagyjuk még pihenni, majd lekenjük a tojássárgájával,
8. Előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálalás

Cikkenként szeleteljük.

Lépés leírása

Javaslatok, alternatív elkészítés

A kalácstészta receptje Limarától származik, a töltelék véletlenül alakult így. Simán mákosat akartam sütni, amikor a kezembe került egy fél üveg szilvalekvár és próbából megdobáltam vele. A család imádta így, azóta csak így sütöm.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!