Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Fahéjas legyezőkalács

Svenson receptje https://www.sutnijo.hu/profil/10249-svenson
Fahéjas legyezőkalács
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • ízlés szerint fahéj
Svenson Svenson receptje

Elkészítés

Elkészítés

1. 30 dkg lisztet egy tálba szitálunk, beleszúrjuk az élesztőt, a cukrot és beleütjük a tojásokat,
2. meglangyosítom a tejet és a vizet, megolvasztjuk benne a vajat, és hozzákeverünk 1 ek. vanília aromát,
3. a száraz anyagokhoz öntjük a nedveset és a további 10 dkg liszt óvatos adagolás mellett puha kalácstésztát dagasztunk,
4. langyos helyen duplájára kelesztjük,
5. lisztezett deszkán 2-3 mm vékony téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a vajjal. Megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral,
6. széltében felcsíkozzuk a tésztát, és egymásra helyezzük a kialakult csíkjainkat, így egy tornyot kapunk. Ezt feldaraboljuk kb. 10x10 cm-es négyzetekre. Ezeket a négyzeteket egy sütőpapírral kibélelt kenyérformába állítgatjuk egymás mellé. (Nem baj, ha kissé esetlenek és össze-vissza hajladoznak, a végén úgyis gyönyörű lesz),
7. további 15 percig hagyjuk pihenni a formában, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük,
8. ha kész, hagyjuk kicsit hűlni, majd papírostól kiemeljük a formából. Az a gyönyörű benne, hogy ha lehúzzuk az aljáról a papírt, láthatóvá válik a leszóródott cukor és fahéj karamellizálódott elegye, ami még tökéletesebbé teszi a sütinket.

Tálalás

Nem tudok mennyiséget megadni, mert rögtön elfogy még melegen. Ezt a kalácsot szó szerint tépkedni kell, a lapok fantasztikusan elválnak egymástól. Ezért legtöbbször körbeüljük és beszélgetés közben mindenki tépi a magáét :)

Tárolás

Nem lesz szükség tárolásra :)

Javaslatok, alternatív elkészítés

Én sütés előtt a formában még meg szoktam locsolni olvasztott vajjal, hogy még puhább legyen, de ez nem kötelező.

A sütőpapír nagyon fontos! Én próbáltam egyszerűen lisztezett/vajazott formában, de mivel gyönyörűen karamellizálódik az alja, nem mindig lehet szépen kivenni a formából. A papírt viszont csak le kell húzni. :)

Az eredeti receptet egyszer keresgélés közben találtam, és rögtön meg is sütöttem. Az eredetit "Az otthon ízei" blog jegyzi :) Én azóta kakaósan és csokis-fahéjasan is megsütöttem illetve kipróbáltam rózsakalácsnak és úgy is működik :)

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!