Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Fahéjas legyezőkalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Tészta:

40 dkg liszt
6 dkg vaj
6 dkg kristálycukor
2 tojás
80 ml tej
60 ml víz
vanília aroma

Töltelék:

6 dkg vaj
6 dkg cukor
ízlés szerint fahéj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

1. 30 dkg lisztet egy tálba szitálunk, beleszúrjuk az élesztőt, a cukrot és beleütjük a tojásokat,
2. meglangyosítom a tejet és a vizet, megolvasztjuk benne a vajat, és hozzákeverünk 1 ek. vanília aromát,
3. a száraz anyagokhoz öntjük a nedveset és a további 10 dkg liszt óvatos adagolás mellett puha kalácstésztát dagasztunk,
4. langyos helyen duplájára kelesztjük,
5. lisztezett deszkán 2-3 mm vékony téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a vajjal. Megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral,
6. széltében felcsíkozzuk a tésztát, és egymásra helyezzük a kialakult csíkjainkat, így egy tornyot kapunk. Ezt feldaraboljuk kb. 10x10 cm-es négyzetekre. Ezeket a négyzeteket egy sütőpapírral kibélelt kenyérformába állítgatjuk egymás mellé. (Nem baj, ha kissé esetlenek és össze-vissza hajladoznak, a végén úgyis gyönyörű lesz),
7. további 15 percig hagyjuk pihenni a formában, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük,
8. ha kész, hagyjuk kicsit hűlni, majd papírostól kiemeljük a formából. Az a gyönyörű benne, hogy ha lehúzzuk az aljáról a papírt, láthatóvá válik a leszóródott cukor és fahéj karamellizálódott elegye, ami még tökéletesebbé teszi a sütinket.

Tálalás

Nem tudok mennyiséget megadni, mert rögtön elfogy még melegen. Ezt a kalácsot szó szerint tépkedni kell, a lapok fantasztikusan elválnak egymástól. Ezért legtöbbször körbeüljük és beszélgetés közben mindenki tépi a magáét :)

Tárolás

Nem lesz szükség tárolásra :)

Alternatív elkészítés

Én sütés előtt a formában még meg szoktam locsolni olvasztott vajjal, hogy még puhább legyen, de ez nem kötelező.

A sütőpapír nagyon fontos! Én próbáltam egyszerűen lisztezett/vajazott formában, de mivel gyönyörűen karamellizálódik az alja, nem mindig lehet szépen kivenni a formából. A papírt viszont csak le kell húzni. :)

Az eredeti receptet egyszer keresgélés közben találtam, és rögtön meg is sütöttem. Az eredetit "Az otthon ízei" blog jegyzi :) Én azóta kakaósan és csokis-fahéjasan is megsütöttem illetve kipróbáltam rózsakalácsnak és úgy is működik :)
Fahéjas legyezőkalács Fahéjas legyezőkalács Fahéjas legyezőkalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!