Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Fahéjas legyezőkalács

Svenson receptje https://www.sutnijo.hu/profil/10249-svenson
Fahéjas legyezőkalács
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • ízlés szerint fahéj
Svenson Svenson receptje

Elkészítés

Elkészítés

1. 30 dkg lisztet egy tálba szitálunk, beleszúrjuk az élesztőt, a cukrot és beleütjük a tojásokat,
2. meglangyosítom a tejet és a vizet, megolvasztjuk benne a vajat, és hozzákeverünk 1 ek. vanília aromát,
3. a száraz anyagokhoz öntjük a nedveset és a további 10 dkg liszt óvatos adagolás mellett puha kalácstésztát dagasztunk,
4. langyos helyen duplájára kelesztjük,
5. lisztezett deszkán 2-3 mm vékony téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a vajjal. Megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral,
6. széltében felcsíkozzuk a tésztát, és egymásra helyezzük a kialakult csíkjainkat, így egy tornyot kapunk. Ezt feldaraboljuk kb. 10x10 cm-es négyzetekre. Ezeket a négyzeteket egy sütőpapírral kibélelt kenyérformába állítgatjuk egymás mellé. (Nem baj, ha kissé esetlenek és össze-vissza hajladoznak, a végén úgyis gyönyörű lesz),
7. további 15 percig hagyjuk pihenni a formában, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük,
8. ha kész, hagyjuk kicsit hűlni, majd papírostól kiemeljük a formából. Az a gyönyörű benne, hogy ha lehúzzuk az aljáról a papírt, láthatóvá válik a leszóródott cukor és fahéj karamellizálódott elegye, ami még tökéletesebbé teszi a sütinket.

Tálalás

Nem tudok mennyiséget megadni, mert rögtön elfogy még melegen. Ezt a kalácsot szó szerint tépkedni kell, a lapok fantasztikusan elválnak egymástól. Ezért legtöbbször körbeüljük és beszélgetés közben mindenki tépi a magáét :)

Tárolás

Nem lesz szükség tárolásra :)

Javaslatok, alternatív elkészítés

Én sütés előtt a formában még meg szoktam locsolni olvasztott vajjal, hogy még puhább legyen, de ez nem kötelező.

A sütőpapír nagyon fontos! Én próbáltam egyszerűen lisztezett/vajazott formában, de mivel gyönyörűen karamellizálódik az alja, nem mindig lehet szépen kivenni a formából. A papírt viszont csak le kell húzni. :)

Az eredeti receptet egyszer keresgélés közben találtam, és rögtön meg is sütöttem. Az eredetit "Az otthon ízei" blog jegyzi :) Én azóta kakaósan és csokis-fahéjasan is megsütöttem illetve kipróbáltam rózsakalácsnak és úgy is működik :)

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató