Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kovászos kenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 15 szelet

Hozzávalók

kb. 15 szelet elkészítéséhez

Kovászos kenyér

500 g liszt (bármilyen)
150 g kovász
300 ml langyos víz
1 teáskanál só
tetszés szerint olajos magok
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Készítsük el a kovászt az alábbiakban leírtak szerint:
https://www.sutnijo.hu/recept/kelt-tesztak/egyeb-kelt-tesztak/30778-kovasz-keszites

Elkészítés:

A lisztet a vízzel összegyúrjuk, majd 30 percig letakarva pihentetjük. Ha letelt az idő hozzágyúrjuk a 150 g kovászt és további 30 percig letakarva pihentetjük. Az idő leteltével hozzáadjuk a sót és tetszés szerint a magokat, jól átdolgozzuk és további 30-40 percig letakarva pihentetjük.

A háromszori pihentetés után egy kissé olajos edénybe átrakjuk és ismét 30 percig pihentetjük. Utána körbe-körbe a cipó oldalai alá nyúlva a közepe felé húzzuk a tésztát és jól megnyomkodjuk, majd 30 percig pihentetjük. Mindezt a folyamatot kétszer megismételjük és kétszer pihentetünk 30 percig.

A többszöri pihentetések után lisztezett deszkára rakjuk és egy téglalapot formázva óvatosan kézzel szétterítjük a tésztát.

A hosszabbik oldalon a bal és jobb oldalról is középre hajtjuk a tésztát, majd ismét felhajtjuk alulról felfelé, így egy kockát kapunk. Ismét 30 perc pihentetés jön. A hajtogatást és a pihentetést még 3-szor megismételjük.

Amint letelt a pihentetési idő tetszés szerint formázzuk és sütőformába vagy tepsibe tesszük, majd 2-3 órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 220-240 °C (előmelegítve)

Bevagdossuk a tetejét és előmelegített sütőbe, a sütő középső részében megsütjük.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Kovászos kenyér

Hozzászólások

D
Debreceni Moni
Dátum 2023. February. 10. 22:30
Hogyan kell a száritott kovászt el késziteni mert azt nem találom köszönöm
Dr. Oetker Mesterkonyha
Dr. Oetker Mesterkonyha
Dátum 2023. February. 13. 10:03
Kedves Debreceni Moni! Kovászt, az előkészítésnél leírt módon lehet készíteni, ami több napos folyamat. Ez a recept, az így elkészített kovásszal működik. A sütnijó oldalon, a kenyérfélék között, találhatók olyan receptek, amikben készen kapható Dr. Oetker Szárított rozskovász és Dr. Oetker Instant élesztő van. Üdvözlettel: A sütnijó! csapata
D
Deák László
Dátum 2024. August. 11. 18:34
Tisztelt Sütnijó csapat. A kovászos kenyér sütésénél valóban ilyen sok idő kell a kelesztéshez? Számolgattam, csak a "pihentessük 30 percet" legalább 12-szer szerepelt Ez 6 óra! A sütés előtt még 2-3 óra pihentetés... Tehát a sütéssel együtt kb. 10 óra és a végeredmény 1 kg kenyér. Hát nem ösztönöz nagyon, pedig szeretném kipróbálni.
Dr. Oetker Mesterkonyha
Dr. Oetker Mesterkonyha
Dátum 2024. August. 12. 12:59
Tisztelt Deák László! Az igazán finom, tartós, kovászos kenyér készítéséhez ennyi időre van szükség. Üdvözlettel: A Sütnijó! csapata
F
Farkas Krisztina
Dátum 2025. October. 09. 12:39
Ha nagyobb mennyiséget akarok csinálni, egyszerűen ugyanazzal a szorzóval szorzom a számokat?
Dr. Oetker Mesterkonyha
Dr. Oetker Mesterkonyha
Dátum 2025. October. 10. 08:25
Kedves Farkas Krisztina! Igen, a sütési idő, a nagyobb mennyiség miatt, hosszabb lehet. Üdvözlettel: A Sütnijó! csapata

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

RECEPTAJÁNLÓ

Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!