Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Hagymás kenyér római tálban

Bogi79 receptje https://www.sutnijo.hu/profil/4459-bogi79
Hagymás kenyér római tálban
Elkészítési nehézség: Könnyű
Kategória: Kelt tészták , Sós tészták
Másodlagos kategória: Kenyérfélék , Egyéb sós tészták

Hozzávalók

  • 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 30 dkg búzaliszt
  • 10 dkg hagyma
  • 1 kocka élesztő
  • 1 dl olaj
  • 3 dl langyos víz
  • 2 teáskanál só
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
Bogi79 Bogi79 receptje

Elkészítés

Előkészítés

A római tálat és a tetejét hideg vízbe tesszük legalább 1 órára.

A liszteket beleteszem a kelesztőtálba, a közepébe fészket csinálunk, beletesszük az élesztőt és rászórjuk a cukrot, kevés langyos tejet. Utána betakarjuk a liszttel és negyedórát letakarva pihentetjük, hogy felfusson az élesztő. Addig összevágjuk a hagymát/hagymákat és olajon megpirítjuk. Hagyjuk kihűlni. Amikor letelt a negyed óra, összekeverjük a tálban a liszteket az élesztővel, majd hozzáadjuk az olajat. A sót összekeverjük a langyos vízzel és azt is hozzáöntjük, elkeverjük. Utána hozzátesszük a kihűlt hagymát is és jól elkeverjük, majd újra letakarva fél órát kelesztjük.
Amikor letelt a fél óra, újra átdagasztjuk és utána formázzuk, majd betesszük a hideg vízből kivett, sütőpapírral bélelt római tálba és rátesszük a tetejét is.
Betesszük a hideg sütőbe a tálat, bekapcsoljuk a sütőt a legkisebb fokozatra és kb. 20 percet kelni hagyjuk. Utána bevagdossuk a kenyér tetejét, feltekerjük a sütőt 200-220 fokra és kb. 45-50 percig sütjük, majd levesszük a tetejét és a kenyér tetejét is megpirítjuk (kb. 15-20 perc).

Tálalás

kb. 1 kilós kenyér lesz belőle.

Javaslatok, alternatív elkészítés

A tészta állaga úgy lesz jó, ha elválik a kelesztőtál oldalától. Ha a fenti mennyiségek alapján nem ilyen tésztát kapunk, akkor több lisztet kell tennünk hozzá.
Nekem egy kicsit behorpadt a teteje, de ízre nagyon finom lett.

Vélemények

Bogi79

Bogi79
2012.05.17. | 17:26

Úgy látom, hogy az én római tálam kicsi ehhez a mennyiséghez. Nekem 2,7 literes van, és a teteje lenyomja a kenyér tetejét. Mondjuk ettől az íze nem változik, csak nem lesz púpos. Ja, és egy tipp: ha kész a kenyér, amikor kivesszük a sütőből azonnal kenjük be hideg vízzel a tetejét és fényes lesz.
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!