Receptek



Kategória: Kelt tészták , Sós tészták
Másodlagos kategória: Péksütemények , Egyéb sós tészták
Hozzávalók
kb. 12 darabhoz
Kelt tésztához
- 200 ml tej
- 4 evőkanál olíva olaj
- 500 g búzaliszt
- 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
- 1 teáskanál méz
- 2 tojás (közepes méretű)
- 1 teáskanál só
Töltelékhez
- 1 üveg aszalt paradicsom (olajos lében)
- 1 darab kalifornia paprika
- 2 szál újhagyma
- 200 g mini mozzarella
- oregánó levelek
Elkészítés
Előkészítés
A tepsit sütőpapírral béleljük.
Elkészítés
A tésztához a tejet és az olajat meglangyosítjuk. A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tejes keverékkel együtt, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd legmagasabb fokozaton 5 percig sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen, letakarva kelni hagyjuk, amíg szemmel láthatóan megnő (kb. 1 óra).
A sütőt előmelegítjük.
A töltelékhez az aszalt paradicsomot, paprikát apró kockára vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. A mozzarella golyókat négybe vágjuk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, majd egy 30 cm hosszú hengerré formázzuk. A hengert 12 egyenlő részre osztjuk. Minden részt egy kb. 12 cm átmérőjű kör alakú lappá nyújtunk. A zöldségeket a lapok közepébe helyezzük, a mozzarellát elosztjuk rajtuk, majd oregánóval hintjük.
A tésztát összehajtjuk, a széleket jól összenyomjuk, és cipóvá formázzuk. A cipókat a varrattal lefelé a tepsibe fektetjük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk (kb. 20 perc).
Ezután a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 200 °C (előmelegítve)
Gáz: 4-5. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Sütés után a cipókat még melegen tálaljuk.
Javaslatok, alternatív elkészítés
A sütemény lefagyasztható.
Vélemények
Még nem érkezett vélemény!