Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Vágott zsemle búzacsírával

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Vágott zsemle búzacsírával

10 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg világos rozsliszt
1,5 evőkanál búzacsíra
34 dkg kenyérliszt BL80
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl víz
0,5 dl tej
1,5 kiskanál só
1 kiskanál cukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

Az élesztőt a cukorral elkevert meglangyosított tejben felfuttatjuk.
A liszteket nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a búzacsírát, hozzákeverjük a sót, majd a felfutott élesztővel és a langyos vízzel közepesen lágy tésztát dagasztunk. Ha szükséges, pici (1-2 evőkanál) vizet adhatunk még hozzá.
Akkor dagasztottuk ki rendesen a tésztát, ha a felülete fényes és hólyagos.
Miután a tésztát alaposan kidolgoztuk, letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
Míg a tészta kel, addig a sütőt előmelegítjük 200 fokra, ha hagyományos gázsütőt használunk, akkor bepárásítjuk úgy, hogy alulra behelyezünk egy edényt vízzel. Én egy mélyebb tepsit szoktam betenni, amibe legalább fél liter vizet öntök. Így nem csak bepárásítom a sütőt, de az alsó tepsi miatt, nem sül túl az aljuk a zsemléknek.
A párásítástól szép magasak lesznek a zsemlék, nem laposodnak el.
A kelesztést követően, a tésztát gyengéden újra átdolgozzuk, majd nyolc egyenlő részre osztjuk.
Mindegyikből egy-egy szép gombócot formálunk és sütőpapírral bélelt, sütőlemezre sorakoztatjuk őket.
Tiszta ruhával letakarva, langyos helyen, ismét duplájára kelesztjük, majd a tetejüket sütés előtt, éles késsel, kereszt alakban bevágjuk.
Mielőtt betennénk az előmelegített sütőbe, mindegyik tetejét kenjük, vagy spricceljük meg langyos vízzel, majd behelyezve a sütőbe, körülbelül 15-20 perc alatt szép, világos barnára sütjük őket.

Tálalás

8 darab
Vágott zsemle búzacsírával

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
47 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!