Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Halloween pite

Dr. Oetker Mesterkonyha receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1-dr-oetker-mesterkonyha
Halloween pite
Elkészítési nehézség: Nehéz
Kategória: Sós tészták
Másodlagos kategória: Lepények

Hozzávalók

kb. 12 szelethez

Tésztához

  • 350 g búzaliszt
  • 1 késhegynyi Dr. Oetker Sütőpor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 175 g lágy vaj vagy margarin
  • 1 tojásfehérje (közepes méretű)
  • 50 ml tej

Ezenkívül

  • 750 g sütőtök
  • 1 vöröshagyma
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • Só ízlés szerint
  • Kevés őrölt bors
  • 2 teáskanál zöldfűszer-keverék
  • 150 g főtt sonka
  • 3 tojás (közepes méretű)
  • 125 ml tejszín
  • 1 csapott evőkanál Dr. Oetker Gustin Étkezési Keményítő
  • 100 g reszelt sajt (pl. ementáli típusú vagy parmezán)
  • 3 evőkanál tökmag

Kenéshez, díszítéshez

  • 1 tojássárgája (közepes méretű)
  • 1 evőkanál tej
  • Kevés tökmag a díszítéshez

Elkészítés

Előkészítés

A pie sütőformát kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük. A sütőtököt felszeleteljük, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és a sütőtök húsát apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A sonkát felkockázzuk.

Az olajat egy főzőedényben felforrósítjuk, és a hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a sütőtököt, a sót, a borsot, egy teáskanál zöldfűszer-keveréket és a zöldséglevest, és fedő alatt, közepes lángon 10 percig pároljuk. Majd a tűzről levéve pürésítjük, és hagyjuk kihűlni.

A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel először alacsonyabb majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát gömb alakúvá formázzuk, és fóliába csomagolva 20 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

A tészta egyharmad részét enyhén lisztezett munkalapon kb. 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és a sütőformába helyezzük. A tésztalapot villával több helyen megszúrjuk, és a tésztát elősütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc

Az elősütött tésztát a sütőformában hagyjuk hűlni.

A maradék tészta egyharmadát kinyújtjuk, és kb. 3 cm peremet képezve az elősütött tészta köré, a sütőforma falára nyomkodjuk.

A sonkát, a tojást, a tejszínt, a maradék zöldfűszer-keveréket, az étkezési keményítőt, a sajtot és a tökmagot a sütőtök püréhez adjuk, jól elkeverjük, és a tésztalapon egyenletesen elsimítjuk. A maradék tésztát kb. 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és a töltelékre helyezzük (a túlnyúló tésztaszéleket levágjuk).

A tojássárgáját a tejjel felverjük, és a tésztát tetejét megkenjük vele. (Díszítésként a tésztaszél maradékból Halloween motívumokat vágunk ki, és a süteményre helyezzük. A motívumokat is megkenjük tojássárgájával.) ízlés szerint tökmaggal megszórjuk. Majd a sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 45 perc

Javaslatok, alternatív elkészítés

A sütőtök helyett cukkínit, a zöldfűszerek helyett kaprot, a tökmag helyett pedig fenyőmagot is felhasználhatunk.

A frissensült pite ízét visszavarázsolhatjuk, ha fogyasztás előtt kb. 10 percre sütési hőmérsékleten felmelegítjük.

A kinyújtott felső tésztalapból készíthetünk Halloween maszkot a szemek, száj, orr kivágásával. A tésztamaradékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és a maszk kontúrját (szem, száj, orr) is elkészítjük.

Vélemények

Moni

Moni
2018.10.31. | 12:35

Maga az alapötlet nem rossz, csak...Pl a recept hozzávalói között nem szerepel a zöldségleves, amiben a leírás szerint a sütőtöket kéne megfőzni...Így az mehet érzésre. Valamint a tejszín mennyisége nagyon soknak tűnik. Szóval az én verziómban kb 2 dl zöldséglében főtt a sütőtök, és bizony kihagytam a tejszínt, mert még így is eléggé lágy lett a töltelék, sütés után is. Az íze viszont remek lett.
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!